Концерт Хора РТС-а у Бечу, круна турнеје

Хор РТС-а завршио је синоћ десетодневну турнеју по Италији, Швајцарској, Немачкој и Аустрији наступом у Бечу. Тај концерт био је круна успешне европске турнеје.

У храму рођења пресвете Богородице у Бечу хор, под диригентском палицом Бојана Суђића, представио је ремек-дела српске и руске музичке баштине компоноване у другој половини 19. и првој половини 20. века.

На програму су била дела романтичара – Корнелија Станковића, Стевана Мокрањца, Сергеја Рахмањинова, Стевана Христића и Марка Тајчевића – која су настала у временском распону дужем од стотину година.

Програм наступа пружио је публици прилику да сагледа путеве развоја православне духовне музике и да се упозна са две комплексне Мокрањчеве руковети из раног периода стваралаштва у врхунском тумачењу професионалног хорског ансамбла.

На репертоару хора РТС налазе се сва значајнија вокално инструментала и а капела дела светске литературе, а ансамбл је посебно посвећен неговању и промоцији домаћих композитора.

Хор је и добитник највећих, домаћих признања, као и награда на светским фестивалима.

Иначе, хор РТС-а је десетодневну турнеју започео у Трсту, па је потом гостовао у Цириху, Берну, Санкт Галену, Базелу, Минхену, а пре Беча певао је на помену на гробљу у Маутхаузену.

Бечком концерту присуствовали су амбасадор Србије у Аустрији Перо Јанковић и представници аустријских институција.

Поздрављајући присутне, епископ аустријско-швајцарски Андреј рекао је да је за све у Бечу велика радост што је хор РТС-а по први пут могао да реализује свој јединствени програм. Када је реч о програму наступа, он је истакао да се током наступа истиче значај октоиха за верски живот.

Владика је указао да је пар добрих превода текстова октоиха Корнелија Станковића било у фокусу екуменске јавности.

„Кроз екумену се све више и православна химнографија све више ставља у центар хришћанске свести. То многе више неће изненадити, јер у западној црквеној музици у послење време све више православних мајсторских дела долазаи до изражаја“, навео је.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи