Овогодишњи Београдски џез фестивал је „безграничан“

Дом омладине Београда од 25. до 29. октобра 2018. године представља 34. Београдски џез фестивал, под слоганом „Без граница“.

Прошлогодишње издање Београдског џез фестивала са слоганом „Џез визије“ било је уметнички најсмелије од његове обнове 2005. године, са селекцијом која је представила низ не само најзначајнијих, него и најиновативнијих савремених светских џезера.

Ове године амбиција иде још даље, јер је и џез отишао даље - у 21. веку више не признаје ни жанровске ни географске одреднице, па отуда и слоган: „Без граница“.

Глобална џез сцена данас је смелија, забавнија и разноликија него икад. Вредни нови џез аутори могу се наћи на сваком континенту, практично свуда где се свира, а уметници су слободнији него икад да комбинују постојеће или стварају нове жанрове и тако померају границе.

Ново издање Београдског џез фестивала зато нуди репрезентацију најинтригантнијих уметника са интернационалне и домаће сцене. Фестивал ће и ове године трајати пет дана, са традиционалним дуплим концертним програмом сваке вечери.

Наступиће преко 20 састава из целог света, а овом приликом најављујемо прва три имена која на најбољи начин представљају џез 21. века, једно из Америке, друго из Европе, а треће из Србије.

Курт Елинг један је од најважнијих џез вокалиста у свету већ преко двадесет година. Концерт који је одржао 2009. године на затварању 25. Београдског џез фестивала, у великој сали Коларчеве задужбине, још увек се памти и препричава као један од најбољих у новијој историји манифестације.

Елинг није само врхунски певач, он је глобална звезда савременог џеза и један од најпосвећенијих промотера овог жанра. У Београд стиже после серије престижних наступа у Лондону, промовишући актуелни албум The Questions. По старом, добро опробаном рецепту, и нови програм чини врхунска мешавина џеза, музике Бродвеја и изненађујућих обрада химни рокенрола - песама Боба Дилана, Пола Сајмона и Питера Гебријела.

Прави хит на европској сцени ове године представља супер састав две неоспорне џез легенде: Енрико Рава квинтет са специјалним гостом Џоом Лованом. Рава је у Италији успоставио савремену џез естетику и у различитим пројектима афирмисао огроман број вансеријских талената, које смо имали прилику да видимо на нашем фестивалу претходних година (Ђанлука Петрела, Ђовани Гвиди, Стефано Болани), док је Ловано на сличан начин извео на прави пут већ три генерације америчких џезера.

Сусрет неприкосновених великана светског џеза представља најбољи пример оних „небеских спојева“ међу визионарима какви одликују велике фестивале, са којима раме уз раме стоји и Београдски џез фестивал.

Српски састав „Фиш ин ојл“ (Fish In Oil) су предводници савременог звука у нашој земљи, познати по фуриозним наступима који дижу публику на ноге у клубовима. Њихов спој експресивног џеза, рока, фанка и етно елемената сматра се једним од најбољих овдашњих оригиналних постигнућа последњих неколико година.

На Београдском џез фестивалу представиће се програмом припремљеним специјално за ову прилику, заснованом на четвртом студијском албуму који ће бити објављен непосредно пред концерт - и уз једног изузетног госта из иностранства!

Као што је већ уобичајено, ограничен број ваучера за комплете улазница за 34. „Београдски џез фестивал“ моћи ће да се набави на продајним местима „Евентима“ од 22. маја, и то по посебној промотивној цени од 2.800 динара, која обезбеђује присуство на свим концертима главног програма.

Оснивач Београдског џез фестивала је град Београд, који га је 2007. године уврстио у манифестације од посебног значаја. Покровитељи фестивала су: Град Београд - Градска управа - Секретаријат за културу; Министарство културе и информисања Републике Србије.

Традиционално, имаће подршку „Ерсте банке“, „Старопрамена“, многобројних амбасада и иностраних културних центара, као и других пријатеља и партнера, те Туристичке организације Београда и Туристичке организације Србије.

Београдски џез фестивал је од 2015. године, по позиву, члан „Европске џез мреже“ (Europe Jazz Network).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи