Матија Дедић, „Сигнум“ и Војвођански симфонијски оркестар 22. априла на Коларцу

Квартет саксофона „Сигнум“ и Војвођански симфонијски оркестар, под диригентском палицом Тимотија Редмонда, са пијанистом Матијом Дедићем одржаће, 22. априла у 20 часова, на Коларцу концерт „Рапсодија у плавом“.

У оквиру првог дела концерта публика ће моћи да чује У граду, три плесне епизоде Леонарда Бернштајна и Ритам Америке, за квартет саксофона и оркестар Боба Минцера.

Други део програма чиниће композиције Рапсодија у плавом и Порги и Бес - симфонијске слике Џорџа Гершвина, а чиме извођачи обележавају 120 година од рођења чувеног уметника. 

Џез пијанисту Матију Дедића српска публика већ добро познаје, с обзиром на то да је приређивао солистичке концерте и наступао са различитим уметницима из сфере џез, поп или етно музике.

Први пут публика у Србији ће га чути у улози солисте са симфонијским оркестром и то у извођењу једног од најчувенијих дела Џорџа Гершвина – Рапсодије у плавом.

Матија Дедић је пијаниста посебног сензибилитета и јединственог стила. Завршио је Џез академију у Грацу. Годинама гостује у бројним европским земљама и наступа на престижним фестивалима.

Јула 2002. године представио се на Џез фестивалу у Монтреу (Француска), као један од 11 финалиста одабраних међу више од 400 пијаниста из целог света. Листа уметника с којима наступа је веома широка и обухвата нека од најзначајнијих имена међународне џез и поп сцене.

Квартет саксофона „Сигнум“ из Немачке чине колеге из студентских дана - Блаж Кемперле (сопран саксофон), Ерик Нестлер (алт саксофон), Алан Лужар (тенор саксофон) и Гверино Белароса. Школовани у Бечу и Амстердаму, наступају широм света, од Француске до Тајланда, а 2013. године дебитовали су и у Карнеги холу.

Тимоти Редмонд, који ће овог пута предводити Војвођански симфонијски оркестар, редовни је гост-диригент Лондонског симфонијског оркестра и Краљевске филхармоније, а приређује концерте и ради широм Европе с водећим британским и европским оркестрима.

Војвођански симфонијски оркестар, наследник Војвођанских симфоничара, основан 2011. године, до сада је остварио безмало 100 концерата, а у протеклом периоду успешно је извео више од 70 премијерних програма, са учешћем светски признатих домаћих и страних диригената.

Рапсодија у плавом је први у низу догађаја Центра београдских фестивала (ЦЕБЕФ). 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи