Ретко извођена Росинијева „Семирамида“ на биоскопском платну

Једно од најбољих оперских остварења композитора Ђоакина Росинија, ретко извођена „Семирамида“, биће први пут приказана у високој резолуцији, 10. марта у биоскопу „Синеплекс“ у тржном центру „Ушће“.

Ретко извођена Росинијева „Семирамида“ на биоскопском платну Ретко извођена Росинијева „Семирамида“ на биоскопском платну

Последња опера коју је Росини написао у Италији, настала је током лета и јесени 1822. године, по повратку композитора из Беча где је доживео велики успех.

Први пут у последњих четврт века Семирамида је постављена у Метрополитен опери, а београдска публика ће је гледати у директном преносу.

Семирамида је проширена, формално стабилизована и драмски снажнија верзија музичких и драмских архетипова које је композитор први пут употребио у свом Танкреду из 1813. године.

Премијерно је изведена 3. фебруара 1823. године у Венецији, уз велики успех, а главну улогу је певала Изабела Колбран.

Ово ремек дело упечатљивог вокалног ватромета ретко је извођено у Метрополитен опери, пре свега, због чињенице да су за њено извођење потребни певачи изузетних вокалних квалитета.

Извођењем 10. марта дириговаће Маурицио Бенини, а ансамбл белканто звезда предводи Анђела Мид у насловној улози убојите краљице Вавилона. У ансамблу су и Елизабет Дешонг, Хавиер Камарена, Илдар Абдразаков и Рајан Спидо.

Радња опере смештена је у античко доба у Вавилону. Краљица Вавилона Семирамида убија свог мужа и долази до борбе за власт.

Улазнице коштају 1.500 динара, а при куповини четири или више комада, карта кошта 1.300 динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи