Бреговић на листи „Њујорк тајмса“

Албум Горана Бреговића „Три писма из Сарајева“, тренутно је један од најпродаванијих у Сједињеним Америчким Државама. На листи „Њујорк тајмса" Бреговић је уврштен међу музичаре које морате чути за живота. Његова песма „Будућност је наша“ нашла се на албуму који је освојио Греми награду - у питању је албум порториканског певача Резидентеа.

Последњи албум порториканског певача Резидентеа освојио је Греми за најбољи латино, рок и урбан албум. На том албуму је и песма Будућност је наша Горана Бреговића.

„Он је отишао да му погледају генетику, дао је крв на анлизу да му прочитају у генетском стаблу одакле су његови преци и по тој слици коју је добио кренуо је да тражи уметнике. Па има на тој плочи од Африке, Монголије, на крају је стигао и овде“, објашњава Бреговић.

Шта је то што је на овом албуму „Три писма из Срајева“, због чега је толико велико интересовање у Америци?

„У том тренутку сам имао поруџбину од базилике Сент Дени у Паризу да пишем концерт за виолину и симфонијски оркестар. И онда сам кренуо наравно у мојој вечној метафори Срајева и од виолине - Сарајева као метафоре за наше доба и друга метафора виолина коју сам ја као мали учио да свирам и одустао, која се свира у три основна манира - хришћанском, како се свира класична музика, клезмер како свирају Јевреји и оријентално како свирају на оријенту, и то је виолински концерт, писан је у форми три става - три писма“, рекао је Бреговић. 

Њујорк тајмс је управо објавио листу 101 музичара којег морате чути за живота. Међу њима сте и Ви. Шта вам то значи?

„Лепо је знати да је неко чуо. Ми смо мала, неприметна култура. То да неко примети нешто наше је огромно. Да примете наше писце, нашег режисера, нашег композитора, то су мала чуда за која не можеш рећи да си заслужио, то је тако само – чудо“, закључио је Бреговић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи