Лазару Тошићу признање за животно дело фестивала „Нишвил“

Један од најистакнутијих џез музичара са ових простора, бубњар Лазар Лале Тошић, добитник је овогодишње награде Џез фестивала „Нишвил“ за животно дело, које нишки фестивал додељује уметницима који су обележили џез сцену на овим просторима, објавили су данас организатори фестивала.

Лазар Тошић је оставио неизбрисив траг већ и на основу саме чињенице да је био „жила куцавица“ две најзначајније формације са ових простора, и када је реч о великим оркестрима као што су Биг бенд Радио-телевизије Београд и комбо саставима „Секстет Марковић-Гут“.

Награда ће, по традицији, бити уручена прве вечери „Нишвила“, у четвртак 9. августа, а с обзиром на то да је Лазар Тошић и те како свирачки активан, публика ће имати прилику да аплаузима награди и наступ његовог квинтета.

Тошић је присутан на домаћој сцени још од шездесетих година прошлог века. Као голобради младић из Краљева који се обрео у Београду, пун себе и жељан нових знања о џезу, врло брзо се пробио у сам врх сцене, а онда је и исто тако напустио земљу да би седам година био у успешној печалби у Немачкој.

Искуство стечено у иностранству било је и више него довољно да по повратку у Београд оствари сан сваког џез музичара са ових постора, односно, добије пуну афирмацију као члан Великог џез оркестра Радио-телевизије Београд.

Лале Тошић је у Биг бенду провео пуне 22 године и оставио неизбрисив траг

Упоредо са Биг бендом, Лазар Тошић је од 1982. до 1987. године био члан још једног прослављеног бенда који је обележио историју домаћег џеза – „„Секстета Марковић-Гут““ који је објављивао албуме и свирао широм Европе, на најзначајнијим џез фестивалима стигавши чак и до Кубе.

Са својим квинтетом, са којим је као специјални гост наступила Бисера Велетанлић, Лазар Тошић је учествовао и на првом Џез фестивалу „Нишвил“, 1995. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи