Трубач Авишај Коен на Панчевачком џез фестивалу

Авишај Коен, један од најперспективнијих музичара данашње џез сцене, наступиће 3. новембра у Културном центру Панчева, друге вечери 20. Панчевачког џез фестивала. Исте вечери наступа и интернационални једанаесточлани састав Владимира Николова и Срђана Ивановића, који промовише нови пројекат под називом "Artistry in Broken Rhythm".

Авишај Коен прешао је трновит пут од почетака у Израелу до завидног статуса који ужива данас.

Музичко образовање му никада није било проблем – у земљи велике џез традиције је већ као тинејџер наступао са великим и значајним оркестрима, а од својих двадесетих редовно снима ауторске албуме.

С друге стране, носио је двоструко бреме свог имена и презимена јер је његова сестра реномирана кларинетисткиња Анат Коен, а и има идентично име и презиме као и чувени контрабасиста, данас велика звезда мејнстрим џез сцене.

На помен његовог имена требало је увек изнова објашњавати ко је ко, на шта се и сам трубач духовито-горко осврнуо назвавши свој дебитантски албум The Trumpet Player (Трубач).

Коен је градио узорну и постепено вођену музичку каријеру у домену онога што америчка критика назива „модерно-креативним џезом“, а што представља фину акустичну мешавину пост-бапа и модерног приступа ритам секцији у додиру са жанровима популарне музике.

Његове импровизације се не губе у властитој самодовољности, већ комуницирају како са самим аранжерским оквиром нумера, тако и са џез публиком којој је доста доказивања пуке техничке виртуозности.

Публика и критика су га најпре упознали кроз његов састав „Тривени“, са басистом Омером Авиталом и познатим бубњаром Нашитом Вејтсом, где се трубач представио као истанчани модерниста са способношћу иницирања нове и младе публике у свет џеза.

Но Авишај Коен је коначно заокружио свој ауторски стил преласком код издавача ЕЦМ где је објавио два албума у новим поставама: Into Тhe Silence и актуелни Cross Мy Palm With Silver.

Није никаква тајна да је Коенов велики узор Мајлс Дејвис, што и сам музичар поносно истиче, а сада и потврђује у свом делу.

Улазак у тишину, као тужна посвета преминулом оцу, својеврстан је стилски омаж антологијском Дејвисовом албуму Kind Of Blue, како на трагу деликатних пригушених звукова трубе, тако и због софистицираних аранжерских решења и атмосфере „ноћне музике“.

На Cross Мy Palm With Silver Коен и даље гаји „мајлсовски“ приступ свирању, те успешно спаја ту најсветлију традицију историје џеза са оригиналним ауторским и аранжерским стилом који је неговао дуже од деценије.

Након наступа на у дворани „Аполо“ 2014. године у квартету Марка Тарнера, ово је други, поновни долазак Авишаја Коена у Панчево.

Oмаж легендарном албуму Стена Кентона 

Једанаесточлани састав пијанисте и композитора Владимира Николова и бубњара Срђана Ивановића чине неки најбољих музичара млађе и средње генерације с ових простора, међу којима је Панчевац Кристијан Млачак, саксофониста Лука Игњатовић, трубач Марко Ђорђевић.

Неки од њих су стационирани у Француској, Италији и Аустрији, док су многе везе настале за време њихових студентских дана у Холандији.

Као Мека за студенте џез музике из различитих делова света, управо је ова земља и њен школски систем у доброј мери заслужан за развој двојице лидера овог пројекта, као и тројице њихових колега из ундектетa Михаила Иванова, Кристијана Млачка и Луке Игњатовића и коначно, за развитак европске џез сцене и њено усмерење у кључу савремених ауторских пројеката.

Назив пројекта "Artistry in Broken Rhythm" (Умеће у изломљеном ритму) је омаж легендарном албуму Стена Кентона, наговештавајући и Ивановићеве савремене ритмичке структуре, као и исте такве аранжмане и композиције Николова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи