Одличном свирком „Ејот“ отворио Београдски џез фестивал

Концертом нишког џез састава „Ејот“ означен је почетак 33. Београдског џез фестивала на сцени Дома омладине Београда. Прве вечери наступили и Јан Лундгрен са Матијасом Свенсоном и Стринг квартетом који су српској публици представили најбоље од скандинавског џеза.

Ефектном и узбудљивом свирком, бенд „Ејот“ потврдио је репутацију најпознатијег српског џез бенда у иностранству. Публици је пружио фузију рока и џеза, панка и амбијенталне музике, импресионизма и романтизма, увезујући различите стилове у компактне и јаке композије.

Иза њих на сцену је изашао Јан Лундгрен са Матијасом Свенсоном и Стринг квартетом који су публици у Дому омладине представили најбоље од скандинавског џеза.

Пијаниста Јан Лундгрен представио је омаж колеги Јану Јохансону, прерано преминулом пиониру шведског џеза.

Програм су чинила оригинална виђења шведских, руских и мађарских народних песама са легендарних Јохансонових албума из шездесетих година прошлог века у новим аранжманима за клавир, контрабас и гудачки квартет.

Пре наступа српских и шведских џезера, публици у Дому омладине Јоаким Верн, обратио се заменик амбасадора Краљевине Шведске у Београду, који је истакао да је у српској престоници годину дана и да је ту срео фантастичне људе.

„Вечерашњим концертом, између осталог, славимо 100 година од почетка дипломатских односа између Србије и Шведске. Шведска ће увек подржавати Србију и веома ми је драго што велики број Срба живи у Шведској. У последње време, Швеђани долазе у Београд, фантастичан град у којем проналазе дивно гостопримство“, рекао је Верн.

Концерти се одржавају у Дому омладине и Центру „Сава“. 

Британски фотограф џез магазина Тим Дикенсон већ 13 година извештава са Београдског џез фестивала. „Долазим јер је програм фестивала јединствен. Изводи се четири-пет концерата заредом, у истој згради, не морате да лутате градом, звук је добар, осветљење такође“, нагласио је фотограф.

Осим концерата, овогодишњи фестивал нуди и изложбу о џезу између 1929. и 1944. године код нас, организовано је вече сећања на Мићу Марковића, као и промоција књиге Звуци времена Бубише Симића. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи