Суђић: За класичну музику потребно је само отворено срце

Симфонијски оркестар, Хор РТС-а и хор „Колибри“, предвођени маестром Бојаном Суђићем, наступиће 1. септембра на Стадиону „Ташмајдан“, у оквиру „Ноћи музике“.

Суђић је, у интервјуу Танјугу, најавио да ће то бити музичко путовање по целом свету: „Крећемо из Европе, тачније из Београда. Занимљиво да ћемо тамо где смо завршили претходни концерт, започети овај, јер смо прошле године на 'Ташмајдану' на бис са Дечјом филхармонијом извели композицију Београде“.

Више од 170 извођача, под ведрим небом Београда, повешће затим публику преко Блиског и Далеког истока до Америке да би се вратили у Европу.

„Мислим да ће то бити јединствен програм на нашим просторима. Моћи ће да се чују најлепше и најпопуларније нумере класичне музике и оне рубне музике која није само класична - препознатљиве ноте из свих крајева света“, најавио је Суђић уверен да ће свако ко буде био на концерту доживети дух земље која је изнедрила ту музику.

На репертоару ће бити 25 нумера, између осталих О Fortuna из Кармине буране, Хава Нагила, која према Суђићевим речима до сада није код нас била обрађена за Симфонијски оркестар на тај начин, затим популарне композиције Кан-кан, Мађарске игре, Словенска игра.

„Посебно је интересантан део из Латнке Америке. Први пут ћемо у Београду чути Хуапанго, чувену мексичку композицију, која је на неки начин заштитни знак Мексика са типичним мексичким фолклором“, истакао је Суђић.

Први пут пред београдском публиком наступиће тенор Амади Лаге, који ће извести више нумера, међу којима и чувену О соле мио.

„То је врло интресантан програм и намењен је најширој публици, нарочито онима који сматрају да је класика сувопарна. Они ће се изненадити и мислим да ће температура на стадиону бити права навијачка, у најбољем смислу те речи“, сматра маестро Суђић.

Према његовим речима, Симфонијски оркестар РТС-а препознатљив је по популаризацији класичне музике. Суђић је подсетио на новогодишње концерте који сваког 14. јануара изазивају велико интересовање, затим на врло успешан програм филмске музике који је показао да постоји велико интересовање за класичну музику.

„Увек је тешко нешто ново дати у овој музици, а ми се трудимо да сваки пут растемо и да публика чује нешто ново не одбацујући најбоље стандарде, јер евергрин је евергрин и увек желимо да чујемо неке од најпознатијих нумера“, истакао је Суђић.

Маестро је приметио да се публика често плаши концерата класичне музике сматрајући да је за класичну музику потребно велико предзнање и да ће бити постиђени својим незнањем.

„Напротив, за класичну музику је потребно само много добре воље и отворено срце, јер како је Берлиоз говорио: 'Музика је уметност произвођења емоција'. Класична музика само покушава да произведе далеко шири опсег емоција него што је у стању она музика која је данас у тренду“, истакао је Суђић.

Прошлогодишњи концерт Дечје филхармоније на „Ташмајдану“ окупио је више од 10.000 људи, Суђић подсећа да је извођење Кармине буране Симфонијског оркестра РТС-а пре девет година на Калемегдану пратило чак 50.000 посетилаца и каже да такви концерти са мало популарнијом музиком постепено граде укус публике која затим посећује и захтевније програме.

„Концерти класичне музике подразумевају програме до којих треба изградити укус. Као што ћемо полако наш укус од хамбургера и помфрита градити постепено пробајући нешто другачије, неко добро вино или неки специјалитет, тако полако кроз популарнију врсту музике изграђујемо сопствени укус и само од нас зависи колико ће он бити изграђен и колико ћемо уживати у свему томе“, истакао је диригент.

После изузетно посећених концерата на отвореном, примећује Суђић, и сала Коларчеве задужбине је била испуњенија, јер су људи дошли да испрате „много тежи програм“ и били пријатно изненађени јер им је „отворио нека нова чула“.

„Класична музика представља врхунац људског стваралаштва и уметности и због тога је и данас актуелна. И даље су најактуелније композиције настале пре 100 и 200 година. Класична музика дала је склад и запис у времену који је непревазиђен и ми се трудимо да новим средствима и композицијама на неки начин актуелизујемо уметничку музику која тиме долази до нове публике“, закључио је Суђић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи