САД вратиле Камбоџи уметничко благо покрадено током грађанског рата

Светска културна јавност поздравила је повратак у постојбину уметничког блага Камбоџе, које је украдено 80-их година, за време грађанског рата. Метрополитен Музеј уметности у Њујорку, где је благо било чувано, вратио је већи број уметничких предмета који су били повезани са трговцем уметничким делима и колекционаром оптуженим да је водио мрежу кријумчарења антиквитета из југоисточне Азије.

У Пном Пену је традиционалном церемонијом обележен културни догађај године – повратак антиквитета у постојбину. У Камбоџи је током 70-их и 80-их година прошлог века трајала брутална владавина комунистичких Црвених кмера предвођених Пол Потом, што је довело до нереда који су омогућили пљачку њеног археолошког блага.

Реч је о уметничком благу које потиче из Ангкора, једног од најзначајнијих археолошких локалитета југоисточне Азије. Под заштитом је Унеска, недалеко од Сијем Реапа, који је био престоница кмерског царства од 9. до 15. века.

„Враћање културног наслеђа, доприноси помирењу камбоџанског народа, који је прошао деценије грађанског рата и који је патио током трагичног геноцида Црвених кмера, као и јачању наших односа са САД“, додаје се у саопштењу министарства културе Камбоџе.

„Мир је најважнији не само због људи угрожених ратом, већ и због културног блага које морамо да чувамо ради поштовања наслеђа наших предака. Враћање антиквитета је потврда поштовања, али у исто време и начин да се промовишу и цене културне вредности једне нације, које су и део светског културног блага“, каже премијер Камбоџе, Хун Мане.

На церемонији је међу 70 антиквитета изложено 14 скулптура које су враћене из Метрополитен музеја, а 56 уметнина је враћено из приватних колекција које су прошверцоване из Камбоџе.

Метрополитен музеј је сарађивао са канцеларијом службе унутрашње безбедности на повратку 13 скулптура повезаних са трговцем уметнинама Дагласом Лачфордом, који је 2019. оптужен због илегалне продаје камбоџанских старина на међународном тржишту уметности.

Ангкор Ват је џиновски комплекс храмова, простире се на два квадратна километра и представља највећу верску грађевину на свету. Првобитно је био хиндуистички храм посвећен богу Вишни, а касније је постао будистички.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи