Читај ми!

Октобарски сусрети у Идвору у знаку два јубилеја Михајла Пупина

Овогодишњи Октобарски сусрети у Идвору посвећени су 170. годишњици рођења Михајла Пупина и 100. годишњици добијања Пулицерове награде за аутобиографију „Са Пашњака до научењака". Свечана академија, под покровитељством председника државе, одржаће се на дан Пупиновог рођења 9. октобра у подне, а фокус је на младим талентима.

Највећа пажња током Пупинових дана биће посвећена младима – њиховим достигнућима, учешћу на летњем кампу за таленте у Идвору. Биће отворена изложба, одржана трка Пупину у част.

„Тако ће Идвор бити домаћин најуспешнијим ђацима из Републике Српске који су остварили успехе на конкурсима у организацији Републичког педагошког завода и Савеза иноватора Републике Српске. Угостићемо око сто деце“, наводи Светислав Закић, директор Дома културе „Михајло Пупин“ у Идвору.

За оно што су учинили на афирмацији Пупиновог дела, појединцима се додељују Пупинове медаље, а житељи научниковог родног места награђују признањем Почасни грађанин Идвора.

„Проглашавамо почасног грађанина Идвора први пут ван Србије. То је из Бања Луке господин Пашић који је легенда иновацијског покрета. Откако је изашла књига Пупинових патената у међувремену смо открили још један патент у Шведској, тако да их има 143. Највећи нам је проблем остао, никако да решимо питање са Јапаном, јер немамо ниједан откривен још, а знамо да је Пупин имао патената у Јапану“, истиче инж. Милан Божић, председник Фондације Младен Селак.

Између два октобарска сусрета, урађено је доста тога. Али је и даље потребна јака институционална подршка.

„То је завршетак обнове старе школе коју је похађао велики Михајло Пупин у коме ће Музеј Војводине сместити и нову поставку. Такође, у самој спомен кући Музеј из Панчева је поставио нову, такође аутентичну поставку експоната из 19. века. У најави имамо да ће Министарство науке успоставити дугоочекивани Регионални центар за таленте баш у Идвору“, каже Иван Бошњак, члан Организационог одбора Октобарских сусрета.

„Ми покушавамо на неки начин да ту ствар људима објаснимо колико је то важно. Велики научници као и велики спортисти су најбоља реклама било које државе, и ова земља, хвала богу, има научнике тог калибра као што су Пупин, и Тесла, и Миланковић ,и Руђер Бошковић. То је допринос цивилизацији светској“, истиче проф. др Бранко Ковачевић из Организационог одбора Октобарских сусрета.

Предлажу да и нови ауто-пут који се гради кроз Војводину између Панчева, Зрењанина, Новог Сада и Руме добије име по Пупину. Научникова спомен кућа у граду на Бегеју – Зрењанину, добиће своју нову употребну вредност као центар за омладину.

Надају се да ће попут Тесле, и Пупин, после дугих година чекања, добити споменик испред зграде Техничких факултета у Београду.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи