Читај ми!

У Каиру отворена изложба "Дани српске културе"

Дани српске културе у Египту су прилика да представимо најлепше цветове културе нашег народа и ово је начин да покажемо да са Египтом желимо да имамо не само најбоље дипломатске односе, већ мост пријатељства, разумевања и блиске сарадње, изјавила је Тамара Вучић, супруга председника Србије Александра Вучића на Данима српске културе у Египту.

У Каиру отворена изложба "Дани српске културе" У Каиру отворена изложба "Дани српске културе"

Тамара Вућић истакла је да је посебно радује прилика да део нашег културног наслеђа као жилу куцавицу српског народа приближимо египатском народу, поносни на дуге и блиске историјске везе и дипломатске односе двају земаља.

"Важно је да осетите тачку сусрета са својим наслеђем и препознате важност и лепоту заједништва. Треба знати чувати корене из којих смо поникли пред налетима ветрова нових културних вредности јер, како каже стара пословица, 'снага дрвећа није у крошњи већ у корењу'", истакла је Тамара Вучић.

Оценила је да би народи требало да буде отворени за промене које неминовно носи проток времена и истакла да Србија реновира музеје, отвара нова места историјско-археолошког сусрета са савременим светом, правећи важан искорак ка вештачкој интелигенцији и дигитализацији.

"Ниједан човек, ниједан народ, ниједна земља на планети није и никада не може бити изоловано острво отпорно на утицаје и способно за самостални напредак", оценила је она и додала да се уз разноликост откривају суптилни детаљи који чине људску заједницу јединственом.

"Искрено верујем да ће размена културних вредности као што су Дани српске културе у Египту подстаћи и друге нивое сарадње две земље, јер на заједничком путу развоја само заједно и ослањањем једни на друге можемо стићи до циља који од нас захтева 21. век", рекла је Тамара Вучић.

Подсетила је на велику улогу коју је својевремено имао Покрет несврстаних, као покрет држава које нису пристале на поделе Хадног рата и које су градиле трећи свет на темељу добрих односа између земаља. Према њеним речима, у то време Покрет несврстаних је играо озбиљну улогу у светским збивањима и постао незаобилазан фактор геополитичких кретања.

Истакла је да наслеђе које су утемељилили Тито, Нехру и Насер осећамо и данас, препознајући потебу за слободно мислећим народима који се удружују на темељима пријатељства и разумевања у намери да граде и раде за добробит и опстанак човечанства.

"У духу можемо бити блиски јер су духовне везе посебне и ако се брижљиво и континуирано негују нераскидиве. У славу јединствености и јединства. Живела Србија, живео Египат", рекла је она.

Тамара Вучић је изразила задовољство што је поново у посети Египту, наводећи да се сваки пут осећа као код куће и да ужива у свакој секунди своје посете. Подсетила је да се ове године прославља 116. годишњица дипломатских односа две земље, те да је пре две године председник Египта Абдел Фатах ел Сиси посетио Србију, а да ће председник Србије Александар Вучић посетити Египат, када ће бити потписани многи споразуми.

"Међу тим споразумима је један од најважнијих споразум о слободној трговини", рекла је она. Додала је да многи Срби долазе у Египат и да воле да проводе одмор у тој земљи и позвала грађане Египта да посете нашу земљу.

"Иако смо земља без излаза на море, имамо много лепих места за видети. Од живописног, веома живог града, праве метрополе, а то је Београд, до мирнијих предела попут прелепих планина, прелепе природе или бања или неких археолошких и културно-историјских локалитета", рекла је Тамара Вучић.

У оквиру манифестације "Дани српске културе у Египту" организоване су изложбе "Јованка Броз: дипломатија лепоте", "Београд- Каиро, 116 година дипломатских односа" и "Два лица: колекција пиротских ћилима", а такође су наступили Културно-уметничко друштво "Коло" и египатско фолклорно друштво "Реда".

уторак, 16. јул 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару