Читај ми!

Завршетак десетог Кустендорф класика у знаку младих уметника

На Мећавнику се завршава десети Кустендорф класик. За деценију постојања на фестивалу су наступиле многе светске звезде класичне музике, ове године – руски пијаниста Олег Акуратов и наш млади виолончелиста Петар Пејчић.

Мећавник је у знаку музике. Са свих страна допиру звуци различитих инструмената, 26 студената музичких академија из Русије и Србије такмиче се за три награде „матрјиошке“. Млади уметници из београдског Мокрањца и ћупријске школе за таленте. Вече је резервисано за већ афирмисане, познате уметнике.

„Управо смо имали прилику да чујемо сјајне младе таленте из Русије и Србије који наступају по читав дан, мењају се.Тако се откривају млади таленти. За младе уметнике једна велика позорница и атмосфера је дивна", рекао је виолончелиста Петар Пејчић.

„Поред тога што ће да се међусобно такмиче - ко свира боље они ће и да осете овај амбијент, да се међусобно повежу, нема много фестивала који су на овом нивоу", каже композитор Александар Седлар.

Музиком је лакше рећи да се фестивал вратио свом изворном концепту, уз додатни задатак-уточишта за руску културу која је, како каже Кустурица, у Европи, пре неколико година, доживела отказ.

„Једина тачка у Европи где руски уметници са уважавањем и са великом наклоношћу изводе своје мајсторије пред младима, и ја мислим да је овај фестивал као и Кустендорф класик и Кустендорф филмски фестивал показује и знаке практичног деловања. Два младића, два брата са пала су добили стипендију, студирају у Петерсбургу, један од побједника нашег фестивала је отворио дугим филмом фестивал у Венецији", изјавио је оснивач Фестивала Емир Кустурица.

Прво фестивалско вече обојио је Олег Акуратов разноврсним одабиром композиција, од Рахмањинова, преко Едерлези до Девојко мала.

недеља, 01. септембар 2024.
34° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару