Читај ми!

Кустендорф класик – сусрет великих уметника и оних који ће постати велики

На Мећавнику, у Мокрој Гори, почео је 11. фестивал класичне музике Кустендорф класик. У такмичарском програму је 36 младих уметника из Србије, Русије и Белорусије, а о добитницима награде фестивала Златна матријошка одлучиће међународни жири.

Кустендорф класик отворен је концертом мецосопрана Зинаиде Царенко и пијанисткиње Зарине Шиманскаје, која не крије да се осетила привилегованом да се представи на фестивалу, на ком су већ наступали велики руски уметници Мацујев, Гергијев, Березовски.

„Још од малих ногу, много сам волела филмове Емира Кустурице и ја сам наравно била очарана када сам овде дошла и имала прилику да осетим део те атмосфере, коју сам као дете доживљавала гледајући Кустуричине филмове“, каже Зарина Шиманскаја, уметница Московске филхармоније.

За фестивалску награду, Златна матријошка, надметаће се 36 такмичара из Србије, Русије и Белорусије, а прилику да се представе имаће и младе наде музичке сцене гитариста Урош Јаћевић, виолиниста Лука Фаулиси и пијаниста Богдан Дугалић.

„У новембру ове године ћу наступати на једном озбиљном пијанистичком такмичењу у Јапану, у граду Хамамацу и тамо ћу у финалној рунди одсвирати 2. концерт Прокофјева, стога сам желео и овде да представим тај концерт“, истакао је Дугалић.

„На овој позорници се мјењају велики уметници и ови млади који ће постати велики. Између двије крајности које представљају живот и смрт, они на сваки начин доносе тријумф живота над смрћу, тријумф конструктивности у односу на деструктивност, откривају нам магијски свет“, објашњава оснивач фестивала Емир Кустурица.

У фестивалској чаролији, до 3.септембра, учествоваће и ученици музичких школа из Ћуприје и Београда, први пут биће изведена и два музичко-сценска дела – Иза оперске кулисе, композиторке Вере Миланковић и Шум шуме преко поља композитора Александра Седлара.

Током Кустендорф класика у Дрвенграду ће бити отворена и нова галерија изложбом Јанка Кустурице.

недеља, 01. септембар 2024.
25° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару