Бечкерек, Петровград и Зрењанин – град са три имена и бурном историјом

„Троимени град“, како Зрењанин називају књижевници, је и за историчаре и истраживаче честа инспирација. Колекционар старих фотографија Душан Јуванин је поводом сто година од доношења одлуке о промени назива града у Петровград приредио прву у низу изложби са до сада мање познатим фотографијама из тог периода.

Главни објекти који симболизују град слични су и за савремену историју Бечкерека, Петровграда и Зрењанина. Најкраће је био Петровград, а изабраним фотографијама из тог периода колекционар Душан Јуванин је желео да покаже дух времена и историјске околности које су га обележиле.

„Нова држава, привикавање једних на друге, неки опоравак. Промењене су границе, привреда је била окренута према неким другим подручјима. Велика политичка криза, Други светски рат, ново доба и комунизам, све се то сажело у тих једанаест и по година Петровграда“, каже колекционар и аутор изложбе, Душан Јуванин.

Непосредно по доношењу одлуке о промени имена града, немили догађај је утицао политичку ситуацију у земљи.

„Трагичан догађај, 9. октобра 1939. убиство краља Александра у Марсеју. Тако да тај период на неки начин симболизује и град Петровград јер је добио име по оцу Краља Александра“, наводи историчар, Милан Радаковић.

На изложби у Зрењанину је приказан документ о промени имена града, једина пронађена фотографија са обележавања две деценије ослобођења у Првом светском рату и нешто што се не би могло претпоставити да је било у Другом светском рату.

„Малопре сам имао прилику да видим слику коју до сада нисам видео – матуранти гимназије 42-43. године. Петровгард ћирилица, наше писмо и све остало и у току рата је Петровград био Петровград“, каже Будимир Јовановић из удружења „Петровград“.

Одлука о промени назива у Петровград донета је 29. септембра 1934. Због убиства краља Министарство је то усвојило марта наредне године. Ово име град је носио до 2. октобра 1946.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи