Читај ми!

Јуриј Исакович за РТС: Нема разлике између руске и српске публике

Опера из Санкт Петербурга гостује у Београду. У Мадленијануму је изведен гала концерт „Светски оперски хитови" под диригентском палицом Максима Ваљкова.

Директор позоришта Јуриј Исакович Александров који је режирао две представе за наше уметнике и публику, о односу са Србијом, доласцима у Београд и гостовању нашег театра у Санкт Петербургу, говорио је за Дневник.

-Када год се вратим у ову дивну земљу, у Србију чини ми се да постанем млађи. То је пре свега зато што у Србији имам много пријтеља а уложио сам много труда и рада режирајући представе за домаћи театар.

Још од 2006. када сте успешно режирали Травијату Ђузепе Вердија за наше позориште, добро познајете наше уметнике и публику. Увиђате ли неке сличности са колегама из Русије?

-Брзо сам се разумео са колегама из Србије. Једном речју, када год поменем Србију, обузет сам само позитивним емоцијама. Наравно да има сличности, мислим да ту блискост одржава јака духовна веза између наших народа. Та веза је у данашње време изузетно драгоцена и треба да се негује. Сада изводимо ремек-дела руске и светске класике и наши најбољи сопрани, тенор и баритон наступају.

Како су протекле припреме за наступ и хоће ли наш ансамбл бити гост у Санкт Петербургу?

-Окренут сам савременој оперској драматургији и биће ту још посла. Волео бих да још режирам у Србији. Сјајни уметници, дивна атмосфера, све то даје енергију за наставак стварања. Са нестрпљењем очекујемо гостовање позоришта Мадлениjанум у Санкт Петербургу.

Испуни ли београдска публика увек ваша очекивања?

-Нема разлике између руске и српске публике, и једна и друга публика реагује емотивно. То је додатни разлог да се уметници труде да њихово извођење буде још боље, јер осећају тај талас љубави и топлоте који добијају из сале. Зато је тако јака веза између нас уметника и публике.

Сада нас је послала градска влада Санкт Петербурга и желим и имам обавезу да пренесем пуно поздрава од руске стране, не само од скупштине Санкт Петербурга него и жељу за наставком сарадње. Надам се да ће сарадња и пријатељство трајати још дуго.

понедељак, 20. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара