Читај ми!

Френсис Форд Копола у Риму: Ово је остварење сна

Френсис Форд Копола, прослављени редитељ италијанско-америчког порека, одликован је у понедељак у легендарном римском филмском студију Чинечита. Копола је добио два посебна признања – почасни кључ римских студија у којима је пре око 35 година петоструки оскаровац снимао сцене за „Кум – трећи део“ и улицу која ће носити његово име.

Френсис Форд Копола у Риму: Ово је остварење сна Френсис Форд Копола у Риму: Ово је остварење сна

Свечаности су присуствовале председница и генерална директорка Чинечите, Кјара Сбариђа и Мануела Качијамани. „За мене је све ово остварење сна“, рекао је Копола током церемоније, додајући: „Увек сам био фасциниран Чинечитом.“

„Када сам био млад нисам имао новца, али сам сањао да студирам на престижном Кинематографском центру, што је за мене представљало најближи корак до уласка у Чинечиту, који је у то време био прави Холивуд. Овде је била долче вита“, рекао је редитељ.

Копола је потом присуствовао италијанској премијеру свог најновијег филма Мегалополис, у оквиру догађаја пре отварања 19. издања Римског филмског фестивала који почиње у среду.

Осамдесетпетогодишњи редитељ, који је поред трилогије Кум, познат по хитовима као што су Апокалипса данас и Дракула Брема Стокера, рекао је публици у Чинечити: „Немојте ме звати Маестром, зовите ме ујаком Чичом. Ја себе не сматрам неким великим ликом. Сви смо ми део велике фамилије хомо сапијенса.“

Додао је и да му нису толико битна признања и то да ли ће се његови филмови допасти публици или не, већ да му је битно да снима филмове. А највеће признање му је када му млади редитељи кажу да су почели да се баве филмом због његових дела.

„Близу сам смрти, али ипак желим да снимим два филма. Један мали и једноставан, само за забаву, који ћу снимати углавном у Италији и један велики.“

Копола каже да жали због две ствари – што није успео да сними филм Сан дуг као дан онако како је желео, а друга је што млади неће имати прилику да доживе магију биоскопа.

За италијанске медије Копола је рекао да је филм Апокалипса данас био тежак за снимање те да је са супругом, која је преминула 12. априла ове године, реализовао документарни филм о тешкоћама на снимању тог остварења које је било доста критиковано, да би на крају доживело огроман успех.

Такође је рекао да је успех филма Кум (1972) потпуно променио његов живот. „Ништа нисам имао, баш сам био сиромашан а онда је одједном све дошло. Моја ћерка Софија је рођена током снимања тог филма".

Данас, 15.октобра, Копола ће се у Аудиторијуму Парко дела Музика у Риму срести са независним жиријем Феста дел Чинема, струдентима режије и публиком. Снимак тог сусрета ће постати део славне Архиве Луче. Копола ће добити и највеће признање Рима, Лупа Капитолина, које ће му у градској већници уручити градоначелник Роберто Гвалтијери.

уторак, 15. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи