Серија „Нобеловац“ наредних месец дана, суботом и недељом после Дневника

Од вечерас на Првом програму РТС-а, после Дневника почиње емитовање великог и значајног пројекта РТС-а. Серија „Нобеловац“ посвећена је Иви Андрићу, великану српске и светске књижевности XX века, а аутор пројекта је Тихомир Станић.

Серија Нобеловац у осам епизода прати причу о припреми и одласку Андрића у Стокхолм на доделу Нобелове награде, али се паралелно бави и његовим детињством, књижевним делом, дипломатијом, односом са знаним и незнаним људима тог времена.

Најзаступљенији је период од 1941. године, када је Иво Андрић у Београду писао своја најзначајнија дела – На Дрини ћуприју, Травничку хронику и Госпођицу, а по завршетку рата постао део културне елите.

„Прича ове серије је тренутак у коме он сазна да је добио Нобелову награду, преиспитује своје поступке из прошлости и у једној личној интроспекцији размишља о томе шта је цена славе и шта је цена тог успеха. Као што он сам у тој великој приповетци Мост на Жепи каже: 'А нико се не пита по коју цену се успех стиче'“, наводи Тихомир Станић.

У улози Милице Бабић, жене која је обележила Андрићев живот је глумица Селма Алиспахић.

„Мислим да нисмо имали Милицу Бабић Андрић у сјени, не бисмо имали Иву Андрића у пуном свјетлу. Она је утицала на његове животне одлуке, а ја сам врло убеђена да је била инспирација за многе сјајне женске ликове које је оставио у својој литератури“, сматра Алиспахићева.

Пажљиво одабрана екипа глумаца из Србије и региона тумачи улоге савременика Иве Андрића који су обележили овдашњи културни и политички живот, а Александра Вуча, песника и кума нобеловца, игра Светозар Цветковић.

„Он није био човек који је могао да се сналази, него је био човек који је умео да трпи, а Александар Вучо је један од тих људи који су му били доста блиски и захваљујући којима је он могао да прође кроз неке ствари, а да не остане оштећен“, напомиње Цветковић.

Прве две епизоде Нобеловца одушевиле су публику и критику на филмским фестивалима у Србији и региону. Гледаоци РТС-а моћи ће да уживају у серији наредних месец дана, суботом и недељом после Дневника.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи