Отисак Горана Паскаљевића – за почетак 17. LIFFE-а

Од 25. до 30. септембра у Лесковцу биће 17. Лесковачки интернационални фестивал филмске режије – LIFFE. Отварање Фестивала биће у знаку великана српског и европског филма Горана Паскаљевића. Биће додељена и новоустановљена награда Фестивала „Отисак Горана Паскаљевића".

У среду 25. септембра почиње 17. Лесковачки интернационални фестивал филмске режије LIFFE. Отварање ће бити у знаку великана српског, југословенског и европског филма Горана Паскаљевића, његових филмова Чувар плаже у зимском периоду и Танго Аргентино и уручења прве награде „Отисак Горана Паскаљевића“.

Награда ће бити додељена филмском уметнику који се истиче аутентичним стилом, кога краси изграђен филмски језик, оригиналност у синематичном представљању стварности, наратив у функцији емоционалне и интелектуалне афирмације човекољубља, разумевања и толеранције.

Награда „Отисак Горана Паскаљевића“, установљена је захваљујући госпођи Кристини Паскаљевић, супрузи Горана Паскаљевића, која је од филма Танго Аргентино до последњег даха Горана Паскаљевића остала искрена, одана и посвећена подршка славном редитељу.

Реч је о новчаној награди у износу од 300.000 динара. Новац, у подједнаком износу, дају госпођа Кристина Паскаљевић и Град Лесковац.

Сваке године биће расписан конкурс за младе уметнике, за идејно решење статуете награде, а сваке године ће и други филм Горана Паскаљевића бити инспирација за изглед Награде.

Ауторка овогодишње, прве статуете је млада уметница Нина Недић. Рођена је 1999. године. Нина Недић је завршила мастер студије на Факултету ликовних уметности у Београду, на вајарском одсеку у класи професора Здравка Јоксимовића.

„Често сам, током рада, слушала песму коју у једној сцени изводи јунак филма Хулио Поповић, односно, глумац Мија Алексић и могу рећи да је управо тај тренутак филма утицао на одлуку о коначном изгледу трофеја. Веома ме радује што је у плану конкурс за израду нових статуета наредних година, јер ће се на тај начин наставити ова лепа подршка младим уметницима и њихово представљање на домаћој сцени’’, рекла је Нина Недић.

Лесковачки интернационални фестивал филмске режије – LIFFE основао је Лесковачки културни центар 2008. године у циљу промоције и афирмације филмске режије и остварења из земље и региона. LIFFE се одржава уз подршку Града Лесковца, Министарства културе Републике Србије, Филмског центра Србије и партнера.

Гостовање Кристине Паскаљевић и редитеља Павла Вучковића у Јутарњем програму можете погледати у видеу на почетку текста. 

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи