Читај ми!

Цитруси смањују ризик од депресије – кажу истраживања

Свакодневно конзумирање цитрусног воћа може да смањи ризик од депресије, тврде истраживачи са Харварда у једној од опсежних студија. Дневни унос воћа позитивно утиче на наше здравље, како физичко, тако и психичко.

Цитруси смањују ризик од депресије – кажу истраживања Цитруси смањују ризик од депресије – кажу истраживања

Недавна истраживања су показала да конзумирање једне врсте воћа може делимично да помогне код смањења ризика од депресије. У питању је поморанџа. Истраживачи су проучавали стабла дивље поморанџе, која се сматра првим родом цитруса на планети, настала пре око осам хиљада година, на просторима данашње Кине.

Цитрусно воће, лимун, поморанџе, мандарине, често су препорука за добро здравље због витамина Це, који је добар за одржавање доброг имунитета. Како истиче дијетолог Екта Сингвал, важно је време када се узимају цитруси.

Када узимати цитрусе током дана

„Због своје киселе ароме и високог садржаја Це витамина, који је снажан оксидант и који олакшава апсорбцију гвожђа из хране, цитрусе не треба узимати одмах после оброка. Разлог је киселост коју имају цитруси, а то ремети процесе варења, а може се повећати и ниво шећера у крви, који касније може да има нагли пад“, рекао је дијетолог.

Истраживање су јасно показала да мозак и црева имају комуникацију у нашем телу и утичу на здравље других органа. Врста хране коју једемо, као и врста бактерија које се стварају у нашим цревима, може имати велики утицај на то како размишљамо и како се осећамо. Та веза мозга и црева важна је и за ментално здравље.

Студија која је објављена у часопису BMC Microbiome, објаснила је везу између конзумирања цитруса и ризика од депресије.

Зашто су цитруси тако посебни?

„Цитруси су богати флавонидима, као што су нарингенин и формононетин.Они помажу у одржавању раста есенцијалних бактерија  и могу да регулишу процесе у цревима, који помажу у повећању доступности наших неуротрансмитера за добро расположење, серотонина и допамина, у телу“, истакла је др Китли.

Дневни унос воћа позитивно утиче на наше здравље, како физичко, тако и психичко. Недавна истраживања су показала да конзумирање једне врсте воћа може смањити ризик од депресије..

"Пошто је хронична упала повезана са депресијом, повећање броја одређене врсте бактерија у цревима, узимањем цитруса може да помогне код бољег расположења“ рекла је је др Скот Китли.

Важно је нагласити да здрава исхрана позитивно утиче на психичко и физичко здравље, али када је депресија у питању није једино на шта се можемо ослонити.

Када је реч о исхрани и менталном здрављу, лекари упозоравају да ултра-прерађена храна – брза храна, прерађено месо, газирана пића и слична храна има лоше последице на здравље.

Кефир, јогурт и орашасти плодови, такође су важни за здравље

Постоји и неколико других намирница које су добре за наш мозак – ферментисана храна попут кефира, и јогурта садржи пробиотике који могу да помогну у регулисању нивоа неуротрансмитера у мозгу, заједно са орашастим плодовима и семенкама, који обезбеђују омега-3 масне киселине које смањују упалу и побољшавају комуникацију између црева и мозга.

четвртак, 01. мај 2025.
22° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом