Читај ми!

У Нишу успешно урађена кадаверична експлантација органа и трансплантација бубрега двојици пацијената

Након готово петогодишње паузе, на коју је и пандемија корона вируса и те како утицала, у нишком УКЦ, овог викенда, успешно је урађена кадаверична експлантација органа, након које је мултидисциплинарни тим лекара ове здравствене установе, одмах обавио и трансплантацију два бубрега, док су срце и рожњаче успешно трансплантирани у београдским здравственим установама.

У експлантацији органа, учествовали су кардиохирурзи Институт за кардиоваскуларне болести „Дедиње“, офталмолози Универзитетског клиничког центра Србије, као и уролози, васкуларни хирурзи и анестезиолози Универзитетског клиничког центра Ниш, а након обављене трансплантације бубрега, пацијенти ће непрекидно бити праћени од стране нишких нефролога.

Захваљујући огромној храбрости, људскости и емпатији породице донора, непрекидном раду читавог тима за трансплантацију, почев од обраде и припреме па све до реализације и одличне организације и логистике Управе УКЦ Ниш, пет особа добило је шансу за нови, квалитетнији живот.

Пацијент, који је у Нишу био хоспитализован због јако тешких вишеструких повреда задобијених након пада са висине, а који је нажалост био без икаквих изгледа за опоравак, након пристанка породице да се обави кадаверична трансплантација, донирао је срце, оба бубрега и рожњаче.

Иако је, како наводи, координатор нишког тима за трансплантацију, специлалиста анестезиологије, др Горан Милошевић, доба короне доста успорило, ако не и зауставило обављање кадаверичних трансплантација, истиче да је ово доказ да се ситуација полако нормализује, као и да је читав тим увек спреман.

„Морам да нагласим и да посебну пажњу скренем управо на читав процес обраде и припреме, од чега су најбитније породице потенцијалних кадаверичних донора и разговор са њима, који су у оваквим тренуцима наравно јако емотивни. Потребно је да им уз потпуно разумевање за њихова осећања, објасните, да ће њихов пристанак за донирање органа члана породице, који се у том тренутку налази у јако тешком стању и без шанси за опоравак, за неког другог бити можда једина шанса за преживљавање“, појашњава координатор, др Милошевић и додаје да је пристанак породице, наравно, најбитнији, али и да су сви следећи кораци већ добро уиграна процедура, коју лекари и запослени у нишком Универзитетском клиничком центру фантастично обављају и сјајно сарађују са колегама из других установа.

И први човек нишког УКЦ-а, проф. др Зоран Перишић каже да је поносан на цео трансплантациони тим, који је, у овом случају, чинило преко шесдесетак запослених лекара, сестара и техничара и помоћног особља.

„Поносан сам што смо као установа показали спремност и озбиљност да реагујемо у тренутку и срце ми је пуно што је породица донора показала људскост, емпатију и доброчинство у најтежим тренуцима за њих. Све што је било потребно, везано за ову, тако битну, кадаверичну трансплантацију, коју смо из већ знаних разлога, након готово пола деценије, поново обавили у нишком Универзитетском клиничком центру, али и за самог пацијента – донора, ја сам, односно ми као Управа, учинили и желим да изразим огромну захвалност и породици и свим запосленима који су учествовали у процедурама, како експлантацији, тако и трансплантацијама“, истакао је проф. Перишић.

Према његовим речима, пацијенти којима су трансплантирани бубрези, два мушкарца, старости 65 и 55 година, тренутно су стабилних виталних параметара и потребно је одређено време, да би се видео коначан исход.

„Надамо се да ће исход бити повољан за обојицу, након чега ће моћи да имају нормалан и квалитетан живот“, рекао је др Перишић.

Сем трансплантираних бубрега у нишком УКЦ, пацијенту Института „Дедиње“, успешно је транспланирано срце, пацијенту друге здравствене установе рожњача, док би, према незваничним информацијама, друга рожњача, требало да буде пресађена детету.

понедељак, 07. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи