Читај ми!

Превенција и нова научна открића – путеви борбе против дијабетеса

Свака десета одрасла особа у свету, више од 60 милиона у европском региону – живи са дијабетесом. Процењује се да ће се број оболелих повећавати. Да ли и како дијабетесу можемо на станемо на пут, и колико могу да помогну новине у лечењу, разматрало је око 11 хиљада стручњака у Мадриду.

Европа се против дијабетеса бори истим оруђем – превенцијом на првом, а новим научним открићима на другом месту.

„Истраживања у области дијабетеса се одвијају веома брзо, данас имамо нове методе и терапије које још боље лече. Имамо и наговештај да ћемо убудуће моћи да спречимо настанак многих облика дијабетеса", рекла је проф. др Шантал Метју, председница Европске асоцијације за дијебатес.

„Новине које су овде врло присутне су практично у свим областима превенције, дијагностике и лечења дијабетеса. На пример, стари добри инсулин, први лек који је снажно променио ток дијабетеса, сад је добио нови облик који се даје једном недељно", каже проф. др Небојша Лалић, председник Европског удружења за дијабетес.

У Србији са дијабетесом живи више од 700 хиљада људи, зато је држава решила да уђе у одлучнију борбу.

„Формирана је република стручна комисија за дијабетес и радна група за дијабетес, у циљу заиста решавања проблема пацијената који имају дијабетес у нашој земљи. Наши задаци и наши циљеви ће бити пре свега да радимо на превенцији, да радимо на најновијим терапијама, лечењу пацијената", каже др Јелица Бјекић Мацут, председница Републичке стручне комисије за превенцију и лечење шећерне болести.

Уколико се не открије и не лечи на прави начин дијабетес угрожава: срце, бубреге, вид… Кључна је превенција.

„Моја студија је показала да пародонтопатија, која може довести до губитка зуба, може бити повезана са компликацијама дијабетеса типа 2. Било је 16 хиљада испитаника из Данске", изјавио је др Фернандо Валентим Битенкурт, стоматолог из Данске.

Модеран начин живота, који са собом носи физичку неактивност, гојазност, стрес, лоше навике у исхрани доприноси порасту броја оболелих. Важно је да о томе мислимо на време.

субота, 19. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи