Јога на столици није само за старије, добра је за све, посебно за оне који много седе

Вежбање у седећем положају можда на први поглед нема много смисла. Међутим, јога на столици је врста физичке активности која се изводи седећи, а може бити изузетно корисна и то не само за старије или особе које имају повреде.

Јога на столици је исто што и традиционална јога само се ради седићи или при извођењу вежби користите столицу. Многи претпостављају да је то активност намењена старијим особама, јер се јога иначе доводи у везу са овом старосном категоријом.

Осим тога, многе студије су документовале предности код старијих који практикују овај тип вежби.

Седећа јога ефикасна је за жене старије од 65 година са остеоартритисом колена, показују резултати мале студије објављене, у априлу 2023. године, у издању часописа Healthcare.

Терапија је побољшала функционалност екстремитета жена и резултате свакодневних животних активности, што сугерише да би јога на столици могла да помогне у смањивању ризика од напредовања остеоартритиса у инвалидитет.

Међутим, јога на столици је и више од тога, она је одлична за све, без обзира на године, посебно ако сте већи део дана залепљени за свој сто, то јест столицу.

Петнаест минута вођене медитације или јоге уз столицу прилично је побољшало неколико маркера физиолошког и психолошког стреса код учесника студије, показало је истраживање објављено, у јануару 2012. године, у стручном часопису Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.

Бројне компаније запосленима нуде бесплатну „седећу јогу, посебно за смањење стреса и побољшање здравља.

Такви резултати нису изненађење за Стејси Дурек, сертификовану инструкторку јоге из Калифорније, која већ неколико деценија држи тренинге јоге на столици запосленима у компанијама у области залива Сан Франциска.

Вежбе су безбедне за све узрасте и могу бити веома благе. Такође помаже у флексибилности, држању – људи у канцеларијама су обично погрбљени за својим столовима – и корисна је против повреда које се понављају, као што је синдром карпалног тунела“, објашњава Дурекова.

Јога на столици за све

Упркос постојању везе између јоге, медитације и смирености, Дурекова истиче да вам она заправо даје много енергије након извођења вежби, али побољшава и концентрацију и фокус.

Јога на столицама такође нуди људима још један начин да померају своја тела, наводи Ансли Дејвис, инструкторка чикашког студија "YogaSix". Већина вежбача са којима се она сусреће, а бирају седећу јогу, су старије особе, они са повредама и они који имају проблема да устану са пода или да се спусте. Ипак, Ансли овај програм види као вежбе за све, без обзира на године или способности.

Јога на столици је одлична за ослобађање напетости и болова у мишићима, као и за већу покретљивост. То је такође одлична активност за дан одмора. Осим тога, што више различитих покрета можете да изведете, то боље“, прецизирала је Ансли Дејвис.

Предности редовног вежбања јоге укључују повећан проток крви, бољи сан, боље дисање и повећан осећај благостања, заједно са смањењем крвног притиска, депресивних и анксиозних осећања, хроничних болова и упалних процеса, показују резултати истраживања.

Како почети вежбање на столици

Када сте спремни да пробате ову другачију јогу, за почетак, циљајте пет минута дневно.

Пет минута јоге на столици дневно је боље него вежбати јогу једном недељно сат времена“, нагласила је Дурекова и додала да је план да се створи навика. Када вежбате пет минута, често ћете пожелети да урадите мало више јер нећете бити уморни, а осећаћете се боље.

Ако осетите било какав бол или нелагодност док изводите покрет, немојте се силити да то радите, већ се опустите се или направите паузу пре него што пређете на следећу позу.

Било да тренутно осећате бол или не, ако сте неко ко много седи или седи већи део дана, приметићете разлику током времена. Можда ћете одједном схватити да можете више да окренете главу и погледате преко рамена или да дишете дубље“, каже Дејвисова.

Пре него што започнете било који нови програм вежбања, консултујте се са својим лекаром.

среда, 04. септембар 2024.
26° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару