Читај ми!

Докторка Узелац: Не прецењујте своју младост и снагу на овим температурама

Гошћа Дневника, др Бојана Узелац из Ургентног центра, наводи да су на почетку врелог топлотног таласа највише интервенција имали код старијих особа и хроничних болесника, али да претходних дана збрињавају све више млађих особа које раде на отвореном.

Ургентни центар на дневном нивоу збрињава око 500 до 700 болесника, али током летњих месеци, како наводи др Бојана Узелац, тај број се повећава, што због већег броја траума, али и због директних последица које изазивају екстремно високе температуре.

„Приметан је и тренд пораста броја кардиоваскуларних и цереброваскуларних болесника. То су пацијенти са акутним можданим ударом, акутним срчаним ударом. У претходном таласу у јулу имали смо велики број старије популације који су долазили дехидрирани, са знацима топлотног удара, који су били врло исцрпљени од ових температура“, истиче гошћа Дневника.

Последњих дана све чешће се јављају и млађе особе које раде на отвореном и које су директно изложене Сунцу, које колабирају на јавном месту и при томе неретко доживљавају повреде.

Шта се дешава у нашем организму када је напољу у 40 степени

Код здравих особа нормалан физиолошки одговор на врућину је да тело покушава да се расхлади.

„Прави једну вазодилатацију, шири крвне судове споља, повећава проток крви кроз кожу да би је расхладио, али при томе захтева један појачани срчани рад, да то срце као пумпа допреми већу количину крви. Када је особа старија, када су биолошке резерве мало компромитоване, као код кардиоваскуларних болесника који немају довољне могућности, то може да има врло озбиљне последице“, објашњава др Узелац.

Како да разликујемо сунчаницу од топлотног удара?

Особе које су углавном директно изложене сунцу, односно глава и врат им нису покривени, на пример земљорадници, радници или пецароши, могу осетити главобољу, мучнину, нагон на повраћање, вртоглавицу, зујање у ушима и обилно се зноје – значи да имају сунчаницу.

„Топлотни удар је медицински гледано једно акутно стање које настаје као инсуфицијенција регулације телесне температуре. А лаички речено, то је потпуна немогућност да контролишемо телесну температуру и то је ургентно стање“, објашњава дрокторка.

Такве пацијенте је најпре потребно хитно склонити са сунца. Када је у питању сунчаница, треба ставити хладне облоге на врат, на чело, дати воду, али никако алкохол или кофеин, који су диуретици, и који ће додатно дехидрирати особу.

У случају топлотног удара, хитно потражити лекарску помоћ

Како да не угрозимо здравље наредних дана

„Што се тиче млађих, апелујем да се избегава алкохол, да се избегава вожња у алкохолисаном стању. А једна молба, ако имате баке, деке или неке старије суграђане, ваше комшије, однесите им намирнице, одидите у продавницу. За њих је заиста тешко да бораве напољу по овим температурама“, апелује др Бојана Узелац на крају гостовања у Дневнику.

четвртак, 15. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару