Др Радосављевић: Сунце је лек, а врућине морамо посматрати као „сезонско предозирање“

Ових врелих дана чини нам се да су сви исцрпљени, узнемирени, раздражљиви и свадљиви. Нервоза, туга, депресија, чешће су током лета због високих температура, а како себи да олакшамо и помогнемо за Јутарњи програм је говорио др Игор Радосављевић, психијатар из Клинике за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“.

Др Радосављевић: Сунце је лек, а врућине морамо посматрати као „сезонско предозирање“ Др Радосављевић: Сунце је лек, а врућине морамо посматрати као „сезонско предозирање“

Психичко и физичко стање се не може одвојити, сматра др Игор Радосављевић, што потврђује и чињеница да се ових врелих јулских дана много телесних симптома који се јављају, и те како одражавају и на наше психичко стање.

Исто тако, наше психофизичко стање зависи и од тога какве су наше што приватне, што пословне околности, напомиње психијатар.

Они који раде у климатизованим просторијама ипак у јеном тренутку морају да изађу напоље и суоче се са врелином. Међутим, то је далеко лакше него онима који посао обављају напољу и немају могућности да се сакрију. Зато смо сви принуђени да нађемо неке механизме самозаштите, наглашава др Радосављевић.

„Али суштина свега је какво је моје психофизичко стање, базично, јесам ли ја телесно и психички здрав, или нисам. То је дефинитивно полазна основа за даље“, истиче гост Јутарњег програма.

Током врелих дана многи се жале и на проблеме са спавањем и несаницу, али и за то постоји решење.

„У принципу, треба себи помоћи. Зашто би било забрањено да неко, ако је акутно узнемирен, ако има несаницу због било ког повода, не помогне себи? Не кажем да то мора нужно да буде лек, неки хипнотик, неки анксиолитик. Знамо и сами, може се купити препарат, персенфорте, може се узети мелатонин, можда чај од камилице“, саветује доктор.

Сунце је најбољи антидепресив

Међутим, неупитно је доказано да сунчеви зраци и те како благотворно утичу на психичко стање људи, што је најпознатије у случају депресије.

„Ако је база то, да је сунчеви зрак лек, онда је ово, да кажемо, нешто попут претераног дозирања, то треба посматрати ипак као нешто што је наш пријатељ, савезник, једна лековита супстанца, тај сунчеви зрак. С друге стране, можда је добро разумети реалност. Ово је можда нова реалност. Једноставно, за нашег живота, никад више просечне летње температуре неће бити ниже него сада“, напомиње др Радосављевић.

Пошто је већ тако, онда то треба прихватити и размишљати о свим позитивним аспектима сунчевих зрака, а да ове врелине доживљавамо као једно „сезонско предозирање“ и прилагодимо се са хиљаду и једним маневром који нам је доступан, у зависности од стања нашег здравља, пословне позиције и слично, препоручује психијатар др Игор Радосављевић, на крају гостовања у Јутарњем програму.

уторак, 16. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару