Читај ми!

Боре изнад обрва муче многе, како макар мало „испеглати" чело на природан начин

Боре на челу, линије које се урезују изнад наших обрва, природни су део старења, али то не значи да морамо да прихватимо да су неизбежне.

Често су боре на челу израженије као резултат старења, стреса или специфичне мимике лица. Добра вест је да постоје ефикасне методе за борбу против њих, и то на природан начин.

Производња колагена и еластина старењем се смањује, што доводи до тога да кожа постаје мање гипка и отпорна.

Поред тога, редовни покрети лица као што су мрштење или подизање обрва, могу створити фине линије које се временом продубљују. Фактори животне средине као што су излагање сунцу и загађење такође могу убрзати стварање бора разбијањем колагена.

Ултраљубичасти зраци разлажу колаген и еластин, градивне блокове младалачке, једре коже. Такође, како старимо, наша кожа природно производи мање колагена и еластина, што доводи до тање, мање еластичне коже која је склонија борању.

Још један од узрока за појаву јачих бора на челу је и дехидрација односно сува кожа.

Остали фактори ризика укључују претерсно гледање у екране телефона, ТВ-а и компјутера, стрес, гравитацију, лоше животне навике и генетику.

Да бисте на природан начин пробали да се борите против бора на челу, размотрите најпре промене у начину живота.

Заштита од сунца

Примена крема за сунчање штити вашу кожу од будућих УВ оштећења и помаже у спречавању дубљих бора. Нанесите крему за сунчање широког спектра са заштитним фактором од најмање 30 сваког дана, чак и кад је облачно.

Наравно, уверите се да користите најбезбедније и најефикасније креме за сунчање и избегавате потенцијално штетне лосионе.

Хидратација

Пијте довољно воде током дана да би ваша кожа била хидрирана изнутра. Циљајте на осам чаша дневно и прилагођавајте количину на основу нивоа активности.

Одржавање коже уз добро хидрирање је кључно за одржавање њене еластичности и структуре. Осим што треба да пијете пуно воде, користите хидратантне креме које садрже хијалуронску киселину да бисте задржали влагу.

Ретинол

Ретинол, врста витамина А, стимулише производњу колагена и обнављање ћелија, промовишући глатку кожу. Потражите креме или серуме са ретинолом које ћете додати својој рутини неге коже.

Управљање стресом

Хронични стрес може повећати ниво кортизола, а то заузврат може разградити колаген. Вежбајте технике опуштања као што  да бисте управљали стресом и одржали кожу здравом.

Вежбе за лице

Редовно извођење вежби за лице може помоћи у тонирању мишића који се налазе испод ваше коже, смањујући израженост бора.

Испробајте вежбе као што су истезање чела и подизање обрва да бисте ојачали подручје чела.

Исхрана

Конзумирање хране богате антиоксидансима, витаминима за кожу и омега-3 масним киселинама може унапредити здравље коже и помоћи вам у борби против знакова старења.

За оптималне резултате укључите воће, поврће, немасне протеине, здраве масти.

Природни састојци за негу коже

Састојци попут алое вере, кокосовог уља и витамина Е имају својства хидратације и обнављања коже која могу умањити појаву бора. Наносите те природне препарате локално или потражите производе за негу коже који садрже наведене састојке.

Остали природни састојци за негу коже које би требало да конзумирате у намирницама су овас, ниацинамид, магнезијум, витамин Ц.

Пептиди

Пептиди, као што су хидролизовани пептиди колагена, су обећавајући састојак у борби за смањене боре, посебно код бора на челу.

То су кратки ланци аминокиселина који сигнализирају ћелијама да производе више колагена и еластина.

Колаген и еластин су протеини који кожи дају структуру и еластичност, па повећање њихове производње може помоћи у смањењу појаве бора.

Етерична уља

Студије показују да етерична уља могу помоћи у заштити здравља коже, укључујући спречавање и/или умањење бора на челу. Нека од најбољих етеричних уља за кожу укључују оно направљено од тамјана, семена нара, лаванде, јојобе и шипка.

субота, 18. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара