Читај ми!

Јединствен Центар за младе – Цезам за бригу о менталном здрављу младих почиње са радом

Брига о менталном здрављу деце, младих и одраслих постаје све већи глобални јавно здравствени проблем. После свега што се у претходном периоду догодило и у нашој земљи, на предлог радне групе Владе Србије, основан је Центар за младе у Ресавској улици број 22, намењен младима од 10 до 30 година. Центар ће бити доступан радним данима од 12 до 20 часова.

ЦЕЗАМ (скраћеница за Центар за младе) основала је Радна група Владе Републике Србије за подршку менталном здрављу и сигурности младих као одговор на искуства психолога и психијатара који су пружали подршку младима након мајских трагедија, када је уочено да постоји потреба за повезивањем саветодавних услуга са превентивним радом у заједници.

Центар за младе доприноси унапређењу менталног здравља младих кроз три врсте активности:

Интервенција – потпуно бесплатна психосоцијална подршка. Разговор код психолога се заказује онлајн, а једна особа може да сврати до пет пута у саветовалиште. Деца млађа од 15 година морају да дођу у пратњи родитеља, односно старатеља.

Превенција – едукативне и велнес активности које теже унапређењу животних вештина, подстицању радозналости, јачању самопоуздања и отпорности на ризична понашања.

Кроз неформални образовни програм и опуштајуће активности, млади се сусрећу са разноразним темама и активностима које их спремају за будућност, подстичу развој и чине их отпорнијим на изазове.

Вршњачка подршка – ЦЕЗАМ доприноси грађењу резилијентности заједнице кроз обучавање младих за пружање вршњачке подршке у школи, на факултетима и на другим местима које млади посећују.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво