Читај ми!

Како препознати да је детету нарушен имунитет

Око деце – вечите дилеме. Да ли их треба утоплити или их пустити да мало промрзну? Да ли су јели довољно? Када је прави тренутак за вртић? Тако се слажу питања, а сва она су заправо у вези са имунитетом.

На пет кључних питања о томе шта позитивно, а шта негативно утиче на имунитет малишана је у РТС ординацији разјаснио проф. др Борислав Каменов, имунолог и педијатар.

Како препознати да је детету имунитет нарушен?

– Прва ствар која се обично јави, то је типичан пример да ми у ствари лечимо симптоме, када беба плаче и када има надимање стомака, гасове и онда ми дајемо лекове против надимања и гасова, за грчеве. Лечимо грчеве, а не лечимо узрок. Прво се појављују симптоми у вези са варењем, а онда долази до запушења носа, кашљања.

Колико често и какву би столицу требало да има здраво дете?

– Па не треба да има затвор, не треба да буде много тврда. Треба да буде одговарајуће конзистенције, али све зависи од узраста. Мања деца може да буде мало ређа, а већа деца може да буде мало тврђа, али морају да имају редовну столицу. Проблем је ако, на пример, дете има столицу сваки трећи дан, ако има затвор или ако је ређа столица и има слузи, то може бити запаљенска болест црева. Ипак, слуз може бити и од секрета из носа, али се то може проверити анализама.

Да ли је дете које има екцеме од првог дана атопичар?

– Постоје предиспозиције, генетске предиспозиције, то је тачно, али је и друго тачно, ако ми исправимо то што га трује, он никада неће да развије болест. Ми смо мислили раније, и сада многи доктори верују, поготово, рецимо, аутизам, свакога шаљу на генетска испитивања, свако плаћа велике паре, а врло ретко се нешто нађе, данас многи стручњаци сматрају да генетика чини 3%, а окружење 97%.

Шта педијатри могу да виде када прегледају дете?

– Ми смо знали да када је обложен језик, да је то као доказ дехидрације или кандиде (гљивице), али није уопште тако, 99% кад се узме брис, нема никакве кандиде, а и даље је бео језик, па они узму, па четкају језик, а бео је због крвних судова, васкуларизација је лоша, љушти се епител. Не само тај, ако погледате мокраћу, у мокраћи има беланчевина. Када погледате црева, и она се љуште.

Имунолог је упозорио да и деца могу имати висок крвни притисак, када имају велики отпор крвних судова јер они не пропуштају довољно крви. Један од узрока може бити и недостатак калијума. Да би се нормализовао калијум, потребно је појачати унос кроз исхрану, користити калијумову со, банане, парадајз и друго поврће. Калијум може бити опасан када се узима у виду суплемената и лекова и зато је увек потребна консултација са лекаром. Особа која има низак калијум у ћелијама обично има подочњаке, бледа је и нема снаге, а јагодице на прстима су црвене. Калијум у ћелијама може бити снижен чак и када биохемијске анализе крви показују нормалан ниво.

Колико пута годишње је прихватљиво да дете има неку респираторну инфекцију?

– За предшколско дете то је до шест пута, за школско дете то је до четири пута, има право по закону да се разболи. Не ваља да се не разболи, не препознаје непријатеља. Не ваља дете да се бије са другарима, а не ваља ни да трпи да га сви бију, а да он ништа не одговара.

Када је право време да дете крене у вртић или јаслице?

– Било би идеално да дете крене у вртић са три године, и да до тада што више времена проведе са мајком јер је тај контакт и мајчино лице пресудно за развој детета. Није увек могуће чекати до треће године, али што дуже са мајком, то боље. Једно лице је референтно и дете учи на том лицу, мимику, покрете, расположења... Идеално је да то буде мајчино лице, а ако то није могуће онда друга особа мора бити референтна, рецимо отац, бака или тетка.

Која храна може имати лош утицај на имунски статус детета?

– Сва храна која доноси тровање. Прво то може да буде нешто што су токсини који се налазе у окружењу, није опрано, није очишћено и тако даље. Поврће, воће, има хемикалије на пример, пестициди, прскано, нико не гледа каренцу. Али, постоји храна која је, да кажемо, у првом реду и најодговорнија за појаву сијасет болести, на првом месту је кравље млеко.

Имунолог је разјаснио и зашто се кравље млеко данас разликује од оног које се користило пре 50-60 година. Некада су млеко давале буше краве, а данас су оне реткост. Такође, педијатар сматра да је и лактоза проблем, али је заправо највећи проблем казеин. Према његовим речима, млеко избацује калцијум из организма, тако да многи људи имају проблем кад пију млеко, како каже, око 70 одсто популације. Такође, поред млека, велики проблем праве и хибридни хлебови. Све што је вештачко није добро. Треба се, како каже, вратити старим семенима као што су хељда, спелта, осморедни кукуруз, просо, овас...

Чиме просечна мама да храни дете како би било здраво?

– Воће и поврће, јаја, месо, то све може и житарице које смо поменули и традиционална јела. Све што је на кашику, може, чорбице, боранија, грашак, пасуљ.

Да ли суплементи могу нарушити имунитет детета?

– Треба да се вратимо навикама предака. На пример, грејана ракија се пила у свим месецима где има слово „Р". Када се пије грејана ракија за старе људе, за остале се пије витамин Де, и у тим месецима свако треба да га пије. Многи витамини су празни, нема ништа, односно у питању је „шећерна вода“.

Колико физичка активност утиче на имунски статус детета?

– Физичка активност утиче позитивно, али може и негативно да утиче на имунски статус детета. Долазила су ми деца која иду у иностранство на школовање да се баве спортом и по папирима све у реду са њима, али када их погледам, видим да та деца имају црвене прсте, лупање срца, гушење, недостатак калијума. Код спортиста који умру на терену, управо су ти проблеми разлог.

Када је деци превише физичке ативности?

– Ако је све потаман, никад им није превише физичке активности. Они то све издржавају, немају никакав проблем, али ако им фали нешто од овога, тешко њима. Кад дође са тренинга, да не буде преморен, да не буде да легне да не може да устане, то не ваља ништа, то је црвена заставица.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара