Читај ми!

Током празника будите умерени у храни и пићу – саветују лекари

Зима је доба године када многи претерују у храни и пићу, али и доба године када су многи умеренији, јер је у току Божићни пост. Којих је више, тешко је прецизирати, али подаци надлежних институција у Србији су упозоравајући - све је више гојазних и деце и младих и одраслих.

Зашто је важно да не претерујемо у храни и пићу, како против епидемије 21. века, и ко може да добије помоћ и подршку у Саветовалишту за исхрану Института Батут.

У периоду смо слава и празничног расположења, да ли претерујемо у храни и пићу или смо умерени.

Мислим да је више оних који се преједају, на жалост, то је некако уобичајено у овом зимском периоду. Не води се рачуна да се ти оброци током дана правилно распореде.Ако говоримо о посту њега треба испоштовати храном. Проблем мешања хране нема неко ко не пости. Увек треба бити умерен и водити рачуна да паузе између оброка не буду велике. Зима је другачија, изискује јачу и калоричнију храну, али је кључ да оброци треба да буду редовни. Тако ћемо сачувати здравље“, рекла је др Јелена Кашанин.

Гојазност је све већи проблем наше популације

Подаци су поражавајући јер расте број гојазних. Све мање се води рачуна о исхрани. Повећан је и број гојазне деце, а смањена је физичка активност, оброци нису редовни. Први оброк је касно и обично је пециво. То доводи до бројних здравствених проблема“, навела је докторка.

Акције Института за јавно здравље

Имали смо више акција током године и оне су биле успешне.Показало се да ако се више прича, људи озбиљније схватају бригу о свом здрављу. Имамо доста гојазних, са холестеролом и триглицеридима у крви.У саветовалишту имамо вагу која нам даје комплетну слику организма, а то је од великог значаја у каснијем праћењу телесне масе и других параметара.  За наше саветовалиште је потребан упут лекара из Дома здравља,најновији налаз крви и документација коју пацијент има. Не постоји универзални начин исхране, све је индивидуално“, рекла је докторка Кашанин.

Докторка истиче да се у Институту добија план исхране који је прилагођен здравственом стању пацијента, води се рачуна и о физичкој активности,  као и о радном дану.

Савет је да се током празничних дана буде умерен и да се поштују принципи, и конзумирају редовни оброци.

среда, 27. новембар 2024.
7° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње