субота, 25.11.2023, 18:55 -> 21:24
Извор: РТС, draxe.com
Најели сте се белог лука или су вам уста стално сува – како се брзо решити лошег задаха
Око 30 процената одраслих пати од сталног лошег задаха у неком тренутку свог живота. Лош задах није само неугодан, он понекад може бити и знак озбиљног здравственог проблема – иако у већини случајева није. У сваком случају, постоје начини да се решите овог проблема и то природно и брзо.
Хронично лош задах, познат као халитоза, је осетљива тема. Непријатан задах настаје услед накупљања бактерија у устима. Иако вам одређене намирнице попут белог или црног лука могу понекад изазвати привремени лош задах, оне обично нису узрок хроничног лошег задаха.
С друге стране, редовно појављивање лошег задаха је заправо последица фактора као што су претерани раст кандиде у вашем телу.
Уобичајена заблуда о лошем задаху је да потиче из црева или желуца. Лош задах потиче из задњег дела језика, грла, крајника, зуба и десни, преноси портал draxe.com. У наведеним подручјима се налазе природне бактерије које могу да испуштају једињења која садрже сумпор, што доводи до лошег задаха.
У случају болести десни (познате и као пародонтална болест, која је инфекција десни и зуба), лош задах је уобичајен јер се бактерије размножавају испод површине десни где изазивају упалу и ослобађају једињења сумпора.
Честице хране заглављене у зубима и усној дупљи такође могу изазвати непријатан мирис. Привремени лош задах обично је узрокован бактеријама и једињењима која се налазе у одређеној храни али се повлаче у року од 24 сата након што се храна потпуно пробави.
Такође, можете да се пробудите са лошим „јутарњим задахом“ јер су се бактерије „осушиле“ преко ноћи и због тога реагују повећаном активношћу.
Намирнице које треба избегавати и које могу изазвати лош задах
Лук — реч је о најпроблематичнијој намирници када говоримо о лошем задаху. И док је лук (и бели и црни) веома здрав, ако идете на важан догађај и желите да избегнете лош задах, избегавајте га.
Пржена храна или друга храна са високим садржајем транс-масти — овој храни је потребно много времена да прође кроз пробавни систем, што доводи до халитозе.
Шећер — познато је да лако доводи до каријеса и болести десни, доприносећи халитози.
Лепљива храна — избегавајте карамеле или друге врсте „лепљиве“ хране која се може нахвататиза зубе и изазвати каријес.
Заслађена пића — слатка пића облажу зубе шећером, а многи од нас не помишљају да перу зубе након што их конзумирају.
Међутим, хронични лош задах је симптом основног проблема. Узроци хроничног лошег задаха могу укључивати следећа стања – акумулација бактерија у устима, лоша исхрана, болест десни/пародонтална болест, каријес, синдром хронично суве усне дупље, старост, пушење, неадекватне протезе, мостови, пломбе, гљивичне инфекције у устима и понекад озбиљнија медицинска стања, као што су болест јетре или дијабетес.
Природни лекови за борбу против непријатног задаха
Прво и најважније, обавезно перете зубе пастом за зубе два пута дневно, а идеално је да користите и конац сваког јутра и вечери. Стругање језика такође може бити од помоћи за уклањање бактерија из уста.
Посетите зубара сваких шест месеци и обавезно третирајте каријес, пукотине на зубима и решавајте проблеме са старим пломбама или зубним круницама које могу да складиште бактерије које изазивају смрад.
Стоматолог Вам може препоручити третмане који ће вам помоћи да се решите лошег задаха, као што су стругање језика и техника темељног чишћења десни.
Једна од првих ствари на које треба обратити пажњу је раст гљивица и кандиде, што може допринети не само лошем задаху, већ и многим другим проблемима. Дакле, ако конзумирате превише прерађеног шећера, житарица, белог хлеба, белог пиринча, па чак и производа од целог зрна пшенице, то може само бити бити велики допринос проблему лошег задаха.
Шећери и житарице подстичу деловање и раст многих бактерија. Елиминисање или смањење уноса шећера, производа богатих шећером и житарица помоћи ће да се елиминише лош задах. Наравно, овај потез вам такође може помоћи да одржите или изгубите тежину и побољшате опште здравље.
Замените шећер и прерађене житарице храном која укључује намирнице са високим садржајем протеина, влакана и које имају здраве масти.
Препоручљива је и храна богата пробиотицима — неке од најбољих намирница богатих пробиотицима су ферментисани домаћи пробиотички јогурт, кефир од козјег млека, кисели купус, ферментисано поврће… Такође, зачинско биље, цитрусно воће и поврће обезбеђују витамине А и Ц, антиоксиданте који су неопходни за здраве зубе и десни.
Важно је и да пијете довољно воде, најмање осам чаша дневно, како бисте „испрали“ токсине из организма.
Зелени чај такође може помоћи у смањењу лошег задаха захваљујући својим антиинфламаторним и антимикробним ефектима, па се не либите да се опустите уз шољицу овог чаја кад Вам се пружи прилика.
Уверите се да конзумирате довољно здравих масти – као што су уља попут органског, девичанског кокосовог уља или маслиновог уља. Орашасти плодови, семенке, авокадо, јаја, зрели сиреви, риба и месо такође могу да обезбеде здраве масти.
Кокосово уље садржи специфичне врсте масних киселина које се називају масне киселине средњег ланца, укључујући лауринску киселину, капринску киселину и каприлну киселину. Они су по природи антимикробни и подржавају здравље зуба и црева. Међутим, ако имате проблеме са јетром или жучном кесом, прво се консултујте са својим лекаром пре него што конзумирате више засићених масти као што је кокосово уље, јер оброци са високим садржајем масти могу бити превише тешки за правилно варење.
Студије су откриле да уље менте које се користи за орално испирање може помоћи у смањењу халитозе. Средство за испирање уста са уљем нане сматра се безбедном формулацијом без икаквих нежељених ефеката која је корисна у борби против бактерија које изазивају лош задах.
Незаобилазни першун и нана
Першун и нана су природни освеживачи даха и можете их грицкати као свеже. Ако правите сок од поврћа код куће, покушајте да користите састојке као што су першун, нана и зелено лиснато поврће као што су кељ, спанаћ и блитва.
Једна студија је открила да комбинација сирове јабуке, першуна, спанаћа и нане добро функционише као природни третман за лош задах јер има потенцијал да повећа активност ензима и природно оксидира и неутралише лоше бактерије.
Ако жвакање гранчице першуна не помаже, размислите о томе да је прво потопите у сирће. Међутим, ако вам се свиђа начин на који водица за испирање уста делује, али не желите повезане здравствене ризике, испробајте овај потпуно природан лек за лош задах: једноставно скувајте гранчице першуна, нане и каранфилића, охладите и процедите, а затим користите ову потпуно природну водицу за испирање уста свакодневно.
Такође је уобичајено у одређеним културама жвакати семенке коморача после оброка како би се помогло варењу и елиминисао лош задах. Нека уља која се налазе у коморачу помажу у стимулисању лучења пробавних сокова.
Лимун и вода такође могу играти важну улогу у отклањању лошег задаха. Показало се да лимунов сок има фитокемијске, антимикробне и антиоксидативне активности које могу помоћи у убијању бактерија и гљивица, као и смањењу упале у устима.
Можете сисати кришку лимуна или исцедити свеж лимун у чашу воде и искористити све предности воде са лимуном. Ова техника је посебно ефикасна када је у питању сузбијање непријатног задаха од белог лука.
Ако не можете да урадите било шта од овога, једноставно ставите кап лимуновог сока на врх језика. Лимун ће стимулисати производњу пљувачке која ће помоћи у борби против лошег задаха.
Кокосово уље и водице за испирање усне дупље
Мућкање кокосовог уља у устима може се користити против симптома сувих уста, укључујући лош задах и каријес. Бројне студије показују да ова пракса може побољшава опште орално здравље и смањује микроорганизме који узрокују лош задах.
Један од најчешћих начина на који људи покушавају да се изборе са лошим задахом је употреба водице за испирање уста или жвакаће гуме. Међутим, већина течности за испирање уста и жвака садржи алкохол, вештачке заслађиваче, боје и многе друге састојке којима потрошачи треба да приђу са опрезом.
У неким водицама за испирање уста има чак 27 посто алкохола. Ово може да изазове пецкање у устима и да се осећате непријатно, посебно ако имате отворене посекотине на десни, херпес, итд. Још један проблем са водицом за испирање уста је тај што производи на бази алкохола само исушују ваша уста и стварају анаеробне бактерије. пријатељско окружење које додатно промовише лош задах.
Према Америчком удружењу стоматолога, „козметичке водице за испирање уста могу привремено да прикрију лош задах и пруже пријатан укус, али немају утицај на бактерије или испарљива једињења сумпора.
Иако лош задах обично не долази из стомака, ако често подригујете, имате проблеме са гасовима или осећате да можете „окусити“ лош задах који долази из вашег пробавног тракта, онда то може значити да морате да се позабавите проблемом који се јавља у вашем стомаку и да се јавите специјалисти.
Могући поремећаји са варењем, укључују рефлукс киселине, разне алергије на храну и стања као што су кандида и претерани раст бактерија у танком цреву.
Уколико се испостави да је нека од болести разлог лошег задаха, лекар ће прописати одговарајућу терапију, која ће, могуће, укључивати и посебан режим исхране.
Коментари