Читај ми!

Раван стомак – могуће је, кажу нутриционисти

Надутост стомака и лоша пробава чести су у нашој здравственој карти. Узрок је обично у лошем начину исхране и лошем избору намирница. Савет је посета лекару.

Раван стомак – могуће је, кажу нутриционисти Раван стомак – могуће је, кажу нутриционисти

Проблеми који се јављају због лошег варења су најчешћи здравствени проблеми који нам често ремете свакодневни животни ритам. Систем органа за варење је веома сложен, па је важно да сваки сегмент правилно функционише како би се избегле тегобе.

Неке од намирница често нам сметају, па их избегавамо у исхрани. Нутрициониста Касандра Барнс из САД, навела је да постоји неколико намирница које могу да смање надутост стомака, олакшају пробаву и дају резултате равног стомака.

Бели лук

Често избегавана намирница због непријатног мириса који дуготрајно оставља у нашем даху. Али је нутриционисти препоручују у исхрани, као здраву и одличну за наш организам. 

Има снажна антигљивична и антибактеријска својства.

Кисели купус

Традиционална храна, природни антибиотик, садржи и бактерије које помажу рад црева. Неки је сматрају намирницом која нас повезује за зимским периодом године. Препорука је да се једе током целе године.

Ђумбир

Једна од намирница која се препоручује у процесу мршављења јер подстиче желудачну киселину и пробавне течности. Често се користи и за јутарње мучнине.

Јабуково сирће

Једна кашика јабуковог сирћета раствореног у једном децилитру воде, препоручљива је током дана јер успоставља равнотежу код желудачне киселине.

Артичока

Намирница која је богата инулином, врстом влакана која имају пребиотичко дејство на наш организам.

Зоб

Зоб је намирница која помаже код снижавања холестерола и контроле шећера у крви. Препоручује се у исхрани јер је богата влакнима.

Нутрициониста Касандра Барнс је истакла да је веома важно избећи преједање које оптерећује гастроинтестинални тракт, јер тело не може да произведе довољну количину желудачне киселине. Такође треба водити рачуна и о неправилном жвакању, стресу и анксиозности, о уносу биљних влакана…

Касандра Барнс је нутрициониста, пише о здрављу и исхрани. Посебно је заинтересована за традиционалну исхрану коју назива „правом храном“, као и за здравље пробавног тракта, енергију и сан.

петак, 29. новембар 2024.
5° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње