Читај ми!

УВ зраци „прже“ кожу, заштита је неопходна, а рано откривање меланома обећава излечење

Статистички подаци показују да се меланом чешће јавља на претходно потпуно неизмењеној кожи, него на већ постојећем младежу. Узрок меланома никада није само један, а верује се да претерано излагање сунцу поспешује шансе за његову појаву. Како се бринути о здрављу коже?

У Србији, према подацима Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, у просеку око 500 људи сваке године оболи од меланома коже. Искуства лекара показују да се тек петина меланома у нашој земљи открива у раном стадијуму. Каква је ситуација и да ли се повећао број рано откривених меланома, у разговору за РТС објаснила је др Јелена Стојковић Филиповић.

Иако је у последњих шест година у нашој земљи регистрован пад стопе од оболевања и смртности од меланома коже, ипак број новооболелих и умрлих од меланома варира. Сматрамо да је то у директној вези са касним обраћањем лекару, изостанку превенције и на жалост, навици људи да буду изложени УВ зрачењу било природног или вештачког порекла без заштите“, рекла је докторка.

Напомиње да се стално апелује да се људи јаве на специјалистичке дијагностичке прегледе, јер рана дијагностика може да доведе до потпуног излечења.

У нашој земљи дијагностиковање меланома у раној фази је око 20 до 30 одсто, што је мање од европских и развијених земаља, где је то 80 одсто.

Како изгледа преглед

Истиче да је преглед пацијента са циљем откривања тумора коже прилично једноставан, комфоран и безболан. Он подразумева клинички преглед, потврду дерматоскопског прегледа према типу пацијента.

Ако се утврди промена на кожи онда се пацијент шаље на хирургију и обавезну хистопатолошку анализу са циљем дефинитивне дијагнозе и утврђивања карактеристика тумора од којих зависи даље праћење и евентуално лечење.

Акција бесплатних прегледа коже организије се у већим градовима Србије, не само лети, већ током целе године. 

Рутински прегледи се препоручују једном годишње код пацијената који немају ризик или је он минималан. Код особа које имају повећан ризик од настанка меланома и особама којима је раније дијагностикован меланом, препоручују се прегледи на три до шест месеци“, навела је докторка.

Истиче да је, осим превентивних прегледа, веома важна примарна превенција, односно заштита.

Препоручљиво је да се људи не излажу директно сунчевој радијацији, посебно током лета када је то зрачење најинтензивније. Ако раде на сунцу треба да буду максимално заштићени“, рекла је др Јелена Стојковић Филиповић.

петак, 05. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару