недеља, 07.05.2023, 10:50 -> 14:42
Извор: РТС, draxe.com
Кари је укусан и лековит, добар за варење и јетру
Листови карија су један од обавезних састојака јела у кухињи Индије, Шри Ланке, Јужне Азије… У записима који датирају из 1. века нове ере наводи се да се листови карија користе за ароматизовање поврћа. Међутим, мање је познато да ова биљка повољно утиче на здравље и да може да помогне у борби са проблемима које узрокују дијабетес, инфекције, лоша пробава.
Мали, сјајни, тамнозелени листови карија, биљке која расте у тропским и суптропским крајевима, вековима се користе за побољшање укуса јела од пиринча. Богати су антиоксидансима, витаминима и минералима па су зато и својеврсни биљни лек.
Антиоксидативна својства – Листови карија су богати антиоксидансима, као што су феноли и флавоноиди, који помажу у заштити тела од оштећења слободних радикала и оксидативног стреса, чиме потенцијално смањују ризик од хроничних болести.
Истраживања показују да су састојци који се налазе у листовима карија одговорни за бројне биолошке процесе, укључујући антиоксидативне и потенцијалне антитуморске ефекте.
Противупално дејство – Показало се да листови карија имају антиинфламаторна својства, што значи да могу бити од помоћи у смањењу упале у организму и ублажавању стања повезаних са упалама.
Истраживачи су открили да екстракт листова карија показује значајну антиинфламаторну активност и дејство у ублажавању болова.
Побољшано варење – Листови карија се традиционално користе за лечење проблема са варењем, као што су затвор и дијареја. Они помажу варењу стимулишући функције пробавних ензима и побољшавају опште здравље црева. Традиционално, листови се кувају у води, а затим конзумирају.
Регулација шећера у крви – Неке студије сугеришу да лист карија може помоћи у регулисању нивоа шећера у крви и побољшању осетљивости на инсулин, што може бити од користи особама са дијабетесом или предијабетесом.
Једна студија која је користила екстракт листа карија на пацовима показала је значајно смањење нивоа шећера у крви и повећан антиоксидативни ефекат након третмана.
Ниво холестерола – Листови карија садрже једињења која могу помоћи у управљању нивоима холестерола смањењем синтезе ЛДЛ холестерола и промовисањем производње доброг ХДЛ холестерола.
У студији спроведеној на животињама, третман екстрактом листова карија довео је до значајног смањења холестерола.
Здравље косе и коже – Листови карија су богати витаминима и минералима, као што су витамини А и Це и гвожђе, неопходних за одржавање здраве косе и коже.
Листови се традиционално користе у третманима за негу косе, за спречавање губитка косе и подстицање њеног раста.
Свежи листови карија се кувају са кокосовим уљем док не настане тамни, скоро црни талог. Затим се добијена смеша користи као тоник за косу за побољшање раста и очување здравог тонуса длаке.
Заштита јетре – Антиоксиданси у листовима карија могу помоћи у заштити јетре од оштећења изазваних токсинима и оксидативним стресом. Заштитни ефекти листа карија, када је јетра у питању, доказани су у истраживачким студијама, посебно у експериментима са животињама.
Антимикробна својства – Листови карија, посебно у облику екстракта, показали су антимикробну активност у борби против различитих бактерија и гљивица, што може помоћи у превенцији или лечењу разних инфекција. У индијској ајурведској медицини, листови биљке кари су коришћени и за лечење свежих посекотина и свраба.
Када се каже кари, 99 одсто људи мисли на жутобраон мешавину зачина која се купује у здравој храни на пола планете, а у Индији се користи при прављењу јела које се зове (пилећи) кари.
Коментари