Читај ми!

Кари је укусан и лековит, добар за варење и јетру

Листови карија су један од обавезних састојака јела у кухињи Индије, Шри Ланке, Јужне Азије… У записима који датирају из 1. века нове ере наводи се да се листови карија користе за ароматизовање поврћа. Међутим, мање је познато да ова биљка повољно утиче на здравље и да може да помогне у борби са проблемима које узрокују дијабетес, инфекције, лоша пробава.

Кари је укусан и лековит, добар за варење и јетру Кари је укусан и лековит, добар за варење и јетру

Мали, сјајни, тамнозелени листови карија, биљке која расте у тропским и суптропским крајевима, вековима се користе за побољшање укуса јела од пиринча. Богати су антиоксидансима, витаминима и минералима па су зато и својеврсни биљни лек.

Антиоксидативна својства – Листови карија су богати антиоксидансима, као што су феноли и флавоноиди, који помажу у заштити тела од оштећења слободних радикала и оксидативног стреса, чиме потенцијално смањују ризик од хроничних болести.

Истраживања показују да су састојци који се налазе у листовима карија одговорни за бројне биолошке процесе, укључујући антиоксидативне и потенцијалне антитуморске ефекте.

Противупално дејство – Показало се да листови карија имају антиинфламаторна својства, што значи да могу бити од помоћи у смањењу упале у организму и ублажавању стања повезаних са упалама.

Истраживачи су открили да екстракт листова карија показује значајну антиинфламаторну активност и дејство у ублажавању болова.

Побољшано варење – Листови карија се традиционално користе за лечење проблема са варењем, као што су затвор и дијареја. Они помажу варењу стимулишући функције пробавних ензима и побољшавају опште здравље црева. Традиционално, листови се кувају у води, а затим конзумирају.

Регулација шећера у крви – Неке студије сугеришу да лист карија може помоћи у регулисању нивоа шећера у крви и побољшању осетљивости на инсулин, што може бити од користи особама са дијабетесом или предијабетесом.

Једна студија која је користила екстракт листа карија на пацовима показала је значајно смањење нивоа шећера у крви и повећан антиоксидативни ефекат након третмана.

Ниво холестерола – Листови карија садрже једињења која могу помоћи у управљању нивоима холестерола смањењем синтезе ЛДЛ холестерола и промовисањем производње доброг ХДЛ холестерола.

У студији спроведеној на животињама, третман екстрактом листова карија довео је до значајног смањења холестерола.

Здравље косе и коже – Листови карија су богати витаминима и минералима, као што су витамини А и Це и гвожђе, неопходних за одржавање здраве косе и коже.

Листови се традиционално користе у третманима за негу косе, за спречавање губитка косе и подстицање њеног раста.

Свежи листови карија се кувају са кокосовим уљем док не настане тамни, скоро црни талог. Затим се добијена смеша користи као тоник за косу за побољшање раста и очување здравог тонуса длаке.

Заштита јетре – Антиоксиданси у листовима карија могу помоћи у заштити јетре од оштећења изазваних токсинима и оксидативним стресом. Заштитни ефекти листа карија, када је јетра у питању, доказани су у истраживачким студијама, посебно у експериментима са животињама.

Антимикробна својства – Листови карија, посебно у облику екстракта, показали су антимикробну активност у борби против различитих бактерија и гљивица, што може помоћи у превенцији или лечењу разних инфекција. У индијској ајурведској медицини, листови биљке кари су коришћени и за лечење свежих посекотина и свраба.

Када се каже кари, 99 одсто људи мисли на жутобраон мешавину зачина која се купује у здравој храни на пола планете, а у Индији се користи при прављењу јела које се зове (пилећи) кари.

субота, 30. новембар 2024.
4° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње