четвртак, 16.10.2025, 19:35 -> 19:48
Извор: РТС
Аутор: Вера Аксентијевић
Пећ на дрва, устајање пре зоре и љубав према пекарству: Стара новопазарска чаршија и даље мирише на домаћи хлеб
Улице новопазарске Старе чаршије још увек миришу на домаћи хлеб. Породица Ћајкић наставља традицију дугу 80 година, коју су наследили од оца и деде.
Сачували су и аутентичност објекта. Ћерамида, пећ на дрва, и радни дан који им почиње пре зоре… Са осмехом причају о послу који им је живот.
На питање о томе – колико је стара пекара, Елвир Ћајкић, пекар из Новог Пазара одговара: „Прије рата, а после рата је отац и купио и онда смо смо наставили. После су почеле машине за хлеб, купи ли их… До тада смо радили ручно, ручно бога ми”.
Уз Елвира су, упркос раном устајању и дугим радним сатима, и његова супруга и ћерка – једине жене које данас раде у пазарским пекарама.
„Нема ниједна, неће нико да ради, видиш, ја ујутро дођем рано око четири, пола три. Заједно радимо, заједно све, и то ти је то, са ћерком”, прича Елвирова супруга Батлија Ћајкић.
„Научила сам све од оца и мајке”, додаје њихова ћерка Елвира.
Хлеб се меси рукама, са пажљиво бираним састојцима и природном ферментацијом, како би задржао свој аутентичан укус и мирис.
„Мекше се меси тесто, она нема много средине. Може да замени хлеб. али је ово укусниј а грамажа је иста“, каже Елвир.
Њихова преданост и љубав према занату подсећају да прави хлеб није само храна – већ део живота и историје једног града.
Коментари