Читај ми!

Није сваки тирамису исти – на Светском купу у Тревизу одлучују нијансе

У Тревизу се у октобру одржава Светски куп у прављењу чувене посластице тирамису, а организатори су објавили конкурс у потрази за дегустаторима. Конкурс је отворен за 100 љубитеља овог слаткиша који су спремни да постану званичне судије, задужени за дегустацију и оцењивање.

Није сваки тирамису исти – на Светском купу у Тревизу одлучују нијансе Није сваки тирамису исти – на Светском купу у Тревизу одлучују нијансе

Тревизо се спрема да поново постане светска престоница најомиљенијег десерта на свету – тирамисуа. Од 10. до 12. октобра 2025. град ће угостити девето издање Светског купа у прављењу тирамисуа (Tiramisu World Cup), догађаја који није само посластичарско такмичење, већ права међународна фешта посвећена овом симболу региона Венето, али и читаве Италије.

На такмичењу чак 240 варијанти: од рецепата верних традицији, до најоригиналнијих креација. Учествују искључиво аматерски посластичари из целог света – од Аустралије до Канаде, од Немачке до Тајвана, и наравно из Италије.

„Имамо велики број људи који долазе из читавог света, и као конкуренти и као жири. Пре две године је шампионка била из Бразила. На почетку, 2017. када смо кренули са овим такмичењем, многи су нам говорили да су сви тирамисуи исти, но то је апсолутно нетачно. Довољан је грам више шећера, секунда више у мућењу јаја, нешто више какаоа, што је грешка коју многи чине јер га стављају превише и онда се све промени. На тамичењу вреднујемо техничку припрему, не расипање састојака јер је за нас врло важно да се храна не баца, и естетику“, рекао је Франческо Реди, идејни творац такмичња.

Светски куп није само за оне који припремају, већ и за дегустаторе. Биће изабрано 100 срећника – чланова народног жирија који ће имати част и задовољство да оцене креације у конкуренцији.

„Имамо три врсте жирија: народни жири, други ниво је више технички и гарантује одлазак у полуфинале, а затим онај супер технички који бира победника. Народни жири је за нас јако важан јер мора да гарантује транспарентност и правилност овог озбиљног такмичења. Попуњавају онлајн формулар и решавају упитник са 15 питања о правилима прављења и историји тирамисуа. До недеље увече нам је стигло више од 15.000 захтева из свих делова света, и ове године доста људи из Србије, што нам је јако драго. Сваки судија мора да проба 10 тирамисуа и то је дивно искуство јер тек тако приметите да је свих десет тирамисуа различито“, наглашава Реди.

Тирамису је релативно млад слаткиш који је почео да кружи светом крајем седамдесетих година. Има шест основних састојака: јаја, шећер, пишкоте које се умачу у кафу, маскарпоне и мало какаоа. Али и многе варијације на тему које улазе у категорију иновативног рецепта у који је могуће додати само три нова састојка. У својој еволуцији од оригиналног рецепта у коме је на 250 гр маскарпоне сира ишло 125 грама шећера, данас многи стављају свега 50 гр шећера.

„Ја користим јаја, маскарпоне и обавезно пишкоте, ниједан други кекс. Наравно, шећер и какао. Светски куп је заиста дивно искуство јер је сјајно осетити овај такмичарски дух, али и страст према овом слаткишу“, каже једна од учесница такмичења.

Током три дана у октобру, Тревизо ће се претворити у међународну позорницу испуњену дегустацијама, пратећим догађајима и етно-гастрономским туризмом.

Јединствена прилика да се доживи град и прослави десерт који спаја генерације и различите културе. Народни жири учећи о месту на коме је настао тирамису, баштини и култури, постаје амбасадор свих вредности овог дела Италије.

Такмичење ће прогласити нове светске шампионе у припреми тирамисуа, али прави циљ је само један – прослава универзалне страсти према десерту који је из Тревиза освојио цео свет.

среда, 17. септембар 2025.
20° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом