понедељак, 02.06.2025, 21:42 -> 21:55
Извор: РТС, Гардијан
Котур сира из 20. века оборио рекорд за најстарији пармезан
Пармезан који је сазревао 27 година и три месеца оборио је претходни рекорд сира пармиђано ређано за више од шест година. Вредност котура који је током дегустације олакшан за читавих седам килограма, процењује се на више од 20.000 евра.

Пармиђано ређано (Parmigiano reggiano) отворен после 27 година и три месеца – сазревао је шест година дуже од претходног рекордера. Котур пармезана прослављен је као „аутентични драгуљ природе“ након што је поставио рекорд у дуговечности овог сира.
Још увек јестив котур тежак 36 килограма био је један од последњих које су 1998. године направили Романо и Силвија Каморани у својој млекари у Повиљу, малом граду близу Парме у северној италијанској регији Емилија-Ромања.
Пармезан, чија се вредност процењује на више од 20.000 евра, коначно је отворен и дегустиран након 27 година и три месеца сазревања, чиме је оборен претходни рекорд од 21 године.
„Арома и укус као да нису са овог света“, рекао је Романо Каморани, додајући да је и даље „с љубављу“ бринуо о котуру док је сазревао, упркос томе што више не производи сир.
На произвођачу сира је да одлучи колико дуго жели да траје процес сазревања и када жели да га отвори. Пармезан након отварања дегустира жири из конзорцијума „Пармиђано ређано“ и сматра се аутентичним само ако се процени да је јестив и да испуњава стандарде. Каморанијев котур сира испунио је све услове и тако постао нови рекордер.
Никола Бертинели, председник конзорцијума, рекао је да је отварање Каморанијевог котура био „изузетан тренутак“.
„Ово показује да овај производ може остати невероватан после толико времена без употребе конзерванса. То је аутентични драгуљ природе“, нагласио је Бертинели
Око седам килограма Каморанијевог сира поједено је током церемоније сечења у Ацетаји Рацоли, породичној фабрици балзамико сирћета коју је основао Ђулијано Рацоли, олимпијски шампион у скијању.
Осим праве комбинације састојака, Каморани верује да је дуговечност сира последица тога што се он „с љубављу бринуо“ о њему као о детету: „Мислим да је могао да издржи и 30 година“.
Судбина котура-рекордера
Власник сада мора да одлучи шта ће са сиром. Претходни рекордни пармезан, направљен 2000. године у млекари у власништву покојног произвођача сира Ерија Бертанија, продат је на аукцији у добротворне сврхе.
„Неки људи су рекли да би требало да га понудим на јапанском тржишту, али желим да остане овде“, открио је Каморани.
Ако неко жели да купи преостали сир из рекордно старог котура, може, али ће се највероватније продавати у комадима.
Пармезан промовише Национални пармезан ређано (Nationale del Parmigiano Reggiano), удружење које сарађује са конзорцијумом који подржава своје чланове у такмичењима сира широм света.
Циљ је да се обори 28-годишњи рекорд који је поставио амерички чедар 2013. године. Габријеле Арлоти, портпарол удружења, рекао је да већ постоји такмичар за пармиђано ређано, иако се његова локација држи у тајности.
Коментари