субота, 16.11.2024, 22:30 -> 22:31
Извор: РТС
Аутор: Бранислав Јовичић
Царибродска шушеница – нема правог гурманлука без овог специјалитета са југа
Најбоље ђаконије југа Србије, овог викенда, представљене су у Димитровграду на манифестацији „Дани царибродске шушенице“. Ако је судити по гужвама на граничном прелазу Градина и у варошици, специфично димљено месо прави је мамац за гурмане са обе стране границе.
Царибродска шушеница, окупила је љубитеље добре хране из целог региона, а највећи број гостију у Димитровград дошао из је суседне Бугарске.
Више од 300 произвођача понудило је своје специјалитете.
„Мора да се одабере квалитетно месо, то зависи од исхране стоке, односно свиња. Треба да буде домаћа храна без концентрата и адитива“, каже прошлогодишњи победник Петар Костић.
„Прво да стоји у саламури, што дуже, минимум 15-ак дана, затим да се суши на што мањој температури дужи период“, наводи Душица Соколов из села Ракита.
„Ово је шушеница од моравке. Она мора да буде масна и мало краћа да може лепо да се суши“, каже Манол Ранђелов из Димитровграда.
Шушеница и остали локални специјалитети имају велики утицај на развој пољопривреде и туризма.
„Сваке године се повећава број излагача, продаваца и произвођачи надам се да ће тако и бити. Једино што још нисмо заштитили шушеницу као бренд, а надам се да ћемо ускоро, јер је ово јединствено место где се производи“, истиче шеф кухиње Стамбол Гештамов.
„Ми смо том манифестацијом подигли свест наших суграђана да од тога може и да се заради нешто и да се попуни кућни буџет, а и да нека пољопривредна газдинства и привредни субјекти живе од тога. И све то иде узлазном путањом“, додаје Васил Андрејев, директор Спортско туристичког центра у Димитровграду.
Царибродска шушеница и остале ђаконије југа Србије у Димитровград су намамиле више од 15.000 туриста, што је троструко више од броја становника.
Коментари