Читај ми!

Најпознатији кадрови на београдској калдрми снимљени без кулиса

Ако прошетате Косанчићевим венцем, лако ћете препознати где су снимане сцене из "Маратонаца". Многе улице Београда памте филмске сетове, а филмови чувају успомене на то како је некада изгледао крај којим свакодневно пролазимо. Неки од најпознатијих кадрова домаћих серија снимани су без кулиса, у улицама које се нису много промениле у последњих пола века.

Пре 26 година, Златко Гавриловић је изгубио 20 хиљада марака у Скадарлији, где је снимана серија. Две и по деценије касније мало је оних у Србији и региону који не знају ко је Златко Гавриловић и о којој серији је реч. Локацију на којој је снимљена култна сцена Породичног блага открио нам је аматерски фотограф Милош Миленовић.

„Налазимо се у Скадарлији, где је сниман велики број филмова и серија. Све је почело од тог ћевапа и Златка Гавриловића, као и коверте. И Љубавни живот Будимира Трајковића, сниман је овде.Велики број филмова сниман је у неким од чувених кафана, па и Породично благо, Тесна кожа, када Никола Симић презентује велики ђеврек Турцима. Ту је сниман и филм Бићемо прваци света, као и филм о чувеном Томи Здравковићу“, рекао је Милош Миленовић, аматерски фотограф.

Милош је потрагом за локацијама на којима су снимане култне серије и филмови почео да се бави пре више од годину дана. Од тада је пронашао око 150 места поред којих свакодневно пролазимо, а ни не знамо да су део чуваних сцена и реплика.

„Број 12 је битан за домаћу кинематографију пре свега због серије Породично благо, јер је ту зграда у којој су живели Гавриловићи. Постоје још неке занимљивости зашто је баш овај број 12 посебан. У овој згради је становала и Десанка Максимовић, а ту је снимана и сцена из филма Три палме за две битанге и рибицу. Сама Копитарева градина заузима битно место у нашој кинематографији, јер је овде снимана и серија Улица липа, као и хит филмови Варљиво лето 1968, Како је пропао рокенрол“, рекао је Милош.

Откада је почео да објављује филмске локације на Инстаграм профилу, велики број пратилаца му помаже у томе. Заједно су дошли до места на коме су снимане две култне серије.

„Једна од најлегендарнијих кућа налази се на Косанчићевом венцу, где је сниман филм Маратонци трче почасни круг. Ту је и кућа која је битна и за серију Отписани, јер је Драги Кента становао овде и неке од сцена серије су снимане управо у овим улицама. Тако да су ова улица и Косанчићев венац послужили су као инспирација“, истакао је Милош.

На путовању по Београду наишли смо и на најчувеније степенице у граду.

„Косанчићев венац је филмско место, а познате су и чувене степенице за нашу кинематографију. Баш на овим степеницама у првој епизоди Отписаних Болница, Прле добија шамар од немачког војника и некако ту почиње радња серије. Ту се планира освета и то је прва и најбитнија сцена у читавој серији“, рекао је Милош Миленовић, аматерски фотограф.

Тихи, Прле и Паја овде су проводили време и свађали се са Немцима. 50 година касније филмска и ТВ индустрија много се променила. Данас постоје људи који се баве тражењем локација на којима ће бити снимане сцене у оквиру неког филма или серије.

Иако многи наши омиљени филмови и серије које и данас радо гледамо нису имале таквог професионалца у екипи не можемо рећи да локације нису паметно биране, јер и данас их многи препознају.

четвртак, 10. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи