Читај ми!

Промена границе између Италије и Швајцарске због топљења глечера

Глобално загревање изазива огромне проблеме широм планете, од суша то поплава, а сада се томе може придодати и промена граница, пошто су Швајцарска и Италија због топљења глечера приморане да исцртају нову границу у Алпима.

Део територије у питању је испод врха Матерхорн, једне од највиших тачки Европе, близу неколико популарних скијашких центара.

Велики делови швајцарско-италијанске границе одређени су ивицама глечера или су на подручјима покривених сталним слојем снега, али топљење глечера доводи до померања тих природних граница.

Због тога обе земље морају да преправе границу. Швајцарска је у петак званично одобрила промену, а Италија тек треба. То је у складу са нацртом договора комисије из марта 2023. године.

Према подацима од прошлог септембра, швајцарски глечери изгубили су четири одсто запремине у 2023. године – други највећи губитак након рекордних шест одсто истопљених 2022. године.

Швајцарска Мрежа за надгледање глечера истиче да су разлог за губитак запремине два веома топла лета заредом као и изузетно слаба зима 2022. године. Стручњаци кажу да ће се, ако се овакви временски услови наставе, топљење само убрзати.

Редефинисане границе исцртане су у сагласности са економским интересима обе земље, а помоћи ће и у одређивању ко је одговоран за заштиту природе у одређеним подручјима.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи