Читај ми!

Качкаваљ и пеглана кобасица на пиротском ћилиму – рецепт за још више туриста

У Пироту је одржан седми Фестивал сира и качкаваља, чији је циљ промоција једног од најпознатијих српских традиционалних производа. Посетиоци су могли да уживају у сиревима 25 млекара и пољопривредних газдинстава.

Произвођачи Пиротског качкаваља ни после неколико векова нису одустали од традиционалне рецептуре. Млеко од оваца и крава са старопланинских пашњака и корпа од лесковог прућа, качкаваљу дају непоновљив укус.

„Користимо само со и сирило, то је све што има у качкаваљу. То је најчистији и најприроднији производ. Остаје корпа од лесковог прућа, не прима мирисе и не испуста мирисе", каже Бобан Јовановић из Млекарске школе у Пироту.

„Специфично што ми радимо је што се ради качкаваљ из сировог млека, значи не користи се пастеризација и не додају се чисте културе, већ се користи млеко, сирово, са наших пашњака. Друга специфичност је што су то качкаваљи са дугим периодом зрења. Ни један наш качкаваљ није испод године и по зрења.

Тако да смо се ми само опет вратили нашој традицији. Имамо опет светски производ који је у мерилу са свим светским реномираним сиревима", изјавио је Саша Петровић, власник млекаре.

Фестивал је прилика да се промовишу сва три пиротска традиционална производа који имају заштићено име геоградфског порекла.

Качкаваљ и пеглана кобасица, посетиоцима се нуде на пиротском ћилиму.

„Поред природног богатства, Старе планине, кањона реке Јерме, поред пиротског говора, културног наслеђа и богатства наше дестинације, локална гастрономија је такође један од стубова развоја.

Ми се трудимо да на овај начин не само промовишемо локалну гастрономију и део туристичке понуде, већ и да подигнемо те мале произвођаче да виде да могу своје специјалитете и производе пласирати на тржишту”, рекао је Братислав Златков, директор ТО Пирот.

Захваљујући пре свега традиционалним производима, Пирот је туристичка дестинација у развоју, а очекује се да ове године буде регистровано више од 100 хиљада ноћења.

петак, 22. новембар 2024.
4° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње