Читај ми!

Колико у кафићу плаћамо услугу, престиж и амбијент, а колико заправо – кафу

Док уживамо у кафи у кафићу, не плаћамо само омиљени напитак, него и амбијент и локацију на којој седимо. За који ћемо се кафић одлучити не зависи само од цене, а кафа у Београду може да се попије и за 150 динара, и за неколико стотина динара.

Иако је 11 сати, има гостију у кафићу недалеко од Скупштине, у самом центру Београда. У крају има више угоститељских објеката. У сваком има људи, а цене су различите.

У једном од многобројних кафића у централним градским улицама кафу ћете платити око 150 динара, еспресо са млеком је нешто скупљи, док је нес кафа 200 динара у просеку. Наравно, има и кафића где су ове цене знатно више, као што је зона Кнез Михаилове улице или Бетон хала.

У прилог томе говори и фотографија која се ових дана дели по друштвеним мрежама, на којој је писало упозорење: „Обратите пажњу на цену кафе". С разлогом, две домаће у коштају 610 динара. Веровали или не у неким локалима је и скупље.

На Петловом брду, тачно 13 километара од центра града, кафа кошта 120 динара, тридесетак динара јефтиније него у центру.Није исто ако је то једини кафић у крају, или ако их има више у околини. Због тога, правило да су на периферији ниже цене, не важи увек.Заправо, не плаћате само кафу, него и амбијент: музика, конобари са лептир машнама, свира пијаниста, кристални лустери.... То све утиче и на цену десерта.

У просеку, у Београду један колач кошта 450 динара. У центру Беча, на пример, кафу и парче сахер торте, платили бисте 15 евра.

У Италији, око Колосеума, кафу ћете платити чак 12 евра. Тамо на цену утиче и то да ли ћете стајати за шанком или седети у башти.

У Немачкој, за кратки излазак у кафић морате имати најмање 10 евра.

„Цене у кафићима у Немачкој су протеклих година дуплиране. Тако се сада за шољицу еспреса даје два до три евра, за капућино 3,5 до четири евра, а за шољу чаја од три до шест евра. Флашица киселе воде стаје три до 3,5 евра, а газирани и негазирани сокови су 3,5 до пет евра за флашицу“, каже Ненад Радичевић, дописник РТС-а из Немачке.

Истина је да цена не прати увек квалитет и да најскупље не мора да буде и најбоље. А гужва у неким локалима некада говори више о престижу, него о квалитету услуге.

четвртак, 14. новембар 2024.
4° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње