Читај ми!

Упркос техничким проблемима у Лесковцу оборен рекорд – испечена највећа пљескавица на свету

Најатрактивнији део пратећег програма лесковачке Роштиљијаде је припрема највеће пљескавице на свету. Петочлана екипа осми пут оборила је сопствени рекорд. Направљена је пљескавица од 86 килограма и 400 грама чији је пречник пре печења био 225 центиметара, а дебљина три и по центиметра.

Љубиша и Предраг не одустају мада, кажу, постаје све напорније. Снага и упорност још их не издају, 86 килограма и 400 грама тежак је нови изазов у који се упуштају девети пут.

Ништа овде није лако, од припреме огромне пљескавице и печења до најкомпликованијеег дела, окретања. Због малог техничког проблема, који није утицао на регуларност, недостаје осмех на лицима.

„Савршен облик те пљескавице и изванредно је печена, мислим да је тим који је победио, десили су се технички проблеми где су роштиљи измрдали“, каже Предраг Лазаревић, мајстор роштиља.

„Па, већ је постало претешко, повећали смо роштиљ медјутим настао је проблем нисмо их учврстили неком прикладном техником и роштиљи су се одвојили", додаје Љубиша Ђорђевић, мајстор роштиља.

Пре три године придружио им се и Ивица Здравковић, мајстор роштиља и професор гастрономије.Част је, каже, бити део победничког тима.

„Ми волимо град, Роштиљијаду, волимо да се дружимо и да на овај начин дајемо допринос", рекао је Ивица.

Приликом окретања пљескавица је пукла, али ниједан комад није отпао. Рекорд је оборен.

„Велики подухват, треба испоштовати њихов труд .И да су изгубили они су за мене хероји", рекао је члан Жирија Саша Мишић.

Шест килограма и 400 грама тежа пљескавица него лане. Прсте су умешали угоститељи из Словеније који су почетком јуна направили пљескавицу од 85 килограма.

„Ја сам тај кривац, ја сам правио 85 килограма и два метра и 25", каже Младен Бућан, угоститељ из Словеније.

Припрема пљескавице лакша је уз звуке прве трубе Гуче Михајла Зећировића и оркестар његовог оца Исидора, али и подршку бројних Лесковчана награђених укусним залогајима.

И петак је резервисан за атракцију и прављење највеће пљескавице из руку.

петак, 30. август 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару