„Останите код куће“ – зашто је објава локалног челника разбеснела становнике Санторинија

Молба локалног званичника становницима да ограниче кретање због прилива путника са крузера, изазвала је гнев на популарном грчком острву.

Председник локалне заједнице у Фири, престоници монденског грчког острва Санторинија, Панос Каваларис, огласио се ових дана на друштвеним мрежама како би упозорио мештане на предстојећи долазак чак 17.000 посетилаца са крузера, и апеловао на њих да не излазе из својих кућа, како би се смањиле гужве, пренели су грчки медији. 

Објава је убрзо постала вирална, а многи становници су изразили незадовољство и бес због таквог предлога.

Спорна објава дошла је усред све веће забринутости због превише туриста на Санторинију, који најчешће долазе крузерима у великом броју и које инфраструктура не може више да издржи. Током прошле године ово острво од двадесетак хиљада становника посетило је готово три и по милиона туриста. 

У најави су већ били планови за ограничавање броја путника са крузера како би се ублажио притисак.

Примера ради, са сличним проблемима суочавали су се и становници Дубровника, где је током сезоне понекад пристајало и по пет, шест крузера, али су локалне власти донеле уредбу да не може да их пристаје више од три, како би се смањиле неподношљиве гужве и боље заштитило старо језгро града.

Каваларис је убрзо обрисао објаву која је ражестила његове суграђане, али је инцидент поново покренуо дебату о утицају масовног туризма на очување престижног грчког острва и потреби за одрживим решењима.

На састанку са представницима локалне заједнице и других Кикладских острва, градоначелник Санторинија, Никос Зорзос, најавио је да од следеће године неће смети више од 8.000 туриста дневно да се искрца са крузера на острво, преносе медији у Грчкој.

За ову годину немогуће је такво ограничавање, због унапред заказаних посета, али је број дана када се на острво искрца више од 10.000 путника смањен са 63 на 48. Зорзос је затражио и додатне мере, укључујући изградњу нове луке, побољшање енергетске инфраструктуре и урбаног планирања, те боље регулисање хотелских капацитета и приватних смештаја.

Прошлог месеца је и премијер Мицотакис најавио рестриктивније мере за крузере који крстаре грчким острвима. 

С друге стране, идентичних најава о лимитирању посетилаца са великих бродова на 8.000 дневно, које су изговорили исти људи, било је и 2016. и 2018. године, па није искључено да ће и овогодишња остати само мртво слово на папиру. 

Ко год је последњих година посетио Санторини у јеку сезоне, могао је да посведочи да гужве у уским уличицама у Ији и Фири, посебно познатим по спектакуларним заласцима сунца, могу да буду неподношљиве и да је практично немогуће проћи од река туриста наоружаних телефонима и штаповима за селфи, које се сливају са свих страна. 

среда, 31. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару