Читај ми!

Ватикански музеји – не прети им зуб времена већ киселе кише

Ватикан – место у коме се налазе славна Сикстинска капела, Базилика Светог Петра и Ватикански музеји. Осим што је и најмања држава на свету, представља најпосећенију туристичку атракцију. То је и једина земља на свету која је део Унескове светске баштине. Кажу да се у Ватиканским музејима налази 70.000 уметничких дела иако их је, у једном тренутку, изложено само 20.000. Редови за посету музејима у Ватикану увек су дуги.

Ред испред Ватиканских музеја ствара се већ од седам ујутру, а сваког дана ове музеје посети око 25.000 туриста. 

„Све ово што видите је некада било део приватних колекција богатих породица и папа. Прве статуе су стигле 1.056, а музеј је постао јавни тек два и по века након тога и то је, после Музеја Капитолини, други јавни музеј у Риму.

„У прошлости нас је посећивало до 36.000 људи дневно, а по новим правилима, могуће је купити карте и онлајн, тако смо успели да смањимо дневну посету на око 26.000 људи. Они долазе највише да би видели Сикстинску капелу иако је ово првобитно био музеј античких статуа, а данас има више музеја у једном и сваки има другачије артистичке аспекте. Када би сви делови музеја били отворени, до Сикстинске капеле би вам требало да пешачите седам километара. Многи делови музеја нису отворени да се не би стварале велике гужве”, рекао је Ђандоменико Спинола, уметнички и научни вицедиректор Ватиканских музеја.

Када говоримо о Сикстинској капели, многи не знају да најзначајнина слика Стварање Адама тј. сусрет Адама са Богом, није у целости дело Микеланђела јер неколико година од завршетка, отпао је малтер са 27 метара висине баш где су Адамови прсти, па је уметник Доменико Карневали поново насликао тај део.

„Рестаурације су неопходне из много разлога, на пример статуе пропадају због климатских промена јер су на отвореном. Највећа су оштећења у последњих тридесетак година због киселих киша. Клима се променила, квалитет ваздуха се променио, али и људи су се променили, радо додирују статуе, што их оштећује“, рекао је Ђандоменико Спинола.

Саветује туристе да посете музеј два пута, да прво прошетају два-три сата а онда да се врате и натенане проуче оно што их је највише привукло, не заборављајући да је музеј у целини једна врста уметничног дела.

У музеју се налази Галерија мапа, музеј Анима мунди који повезује све културе, а и стално су у току ископавања која доносе штошта ново али и подсећају на историју античког Рима.

Вицедиректор саветује да се у музеј дође рано ујутру или предвече и то у зиму када су температуре у Риму и најпријатније. И када пређе његов праг посетиоца дочекује Ђани Креа, који већ 23 године свако јутро прво оде до жандармерије не би ли узео кључеве, а затим пређе пет километара да би отворио сва врата музеја, којих је укупно 247.

Музеј поседује 2.700 кључева и сваки од њих има пет копија сем оног за Сикстинску капелу, који се налази у сефу у посебно запечаћеној коверти који нема ниједну копију.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару