Читај ми!

Златни џепни сат најбогатијег путника Титаника продат за 1,4 милиона евра

Сат бизнисмена Џона Џејкоба Астора, путника који није преживео несрећу Титаника, продат је на аукцији за 1,4 милиона евра. То је највећи износ који је икада плаћен за неки предмет са најпознатијег путничког брода.

Златни џепни сат најбогатијег путника Титаникa продат је за рекордних 1,417 милиона евра. На аукцији коју је у суботу организовала кућа „Хенри Одриџ и син“ у Велтширу у Великој Британији, предмет је продат приватном колекционару из САД.

Стручњаци су предвиђали да ће достићи цену између 117.000 и 177.000 евра, али је интересовање било изузетно велико те је сат продат за суму која премашује све претходне када су у питању предмети који су били на Титанику.

Првобитни власник сата, бизнисмен Џон Џејкоб Астор, потонуо је са бродом 1912. године у 48. години, након што је трудну супругу Медлин сместио у чамац за спасавање.

Претходни рекордни износ плаћен за артефакте са Титаника било је 1,299 милиона евра колико је дато за виолину на којој је свирано док је брод тонуо, на лицитацији у организацији исте аукцијске куће 2013. године.

Портпарол аукцијске куће „Хенри Одриџ и син“ рекао је да цена од 1,417 милиона евра укључује таксе и порезе које је платио купац.

Футрола за поменуту виолину продата је јуче на истој аукцији за 360.000 фунти укључујући таксе и порезе, то јест 425.000 евра.

Прича о Титанику и даље изазива пажњу

Аукционар Ендру Олдриџ рекао је новинској агенцији ПА да су цене предмета са Титаника „апсолутно невероватне”.

Оне одражавају не само важност самих артефаката и њихову реткост, већ такође показују трајну привлачност и фасцинацију причом о Титанику – 112 година касније, још увек причамо о броду и путницима и посади. Прича о Титанику није само прича о бродолому великог пловила које удари у санту леда, већ, што је још важније, 2.200 прича, то јест 2.200 подзаплета. Сваки мушкарац, жена и дете имали су своју причу, а детаље о њима и даље причају предмети“, објашњава директор аукцијске куће.

Уместо да окуша срећу са другим чамцем за спасавање, беспрекорно обучен Астор, који је био истакнути члан имућне породице Астор, последњи пут је виђен како пуши цигарету и ћаска са путником.

Његово тело је извучено из Атлантског океана седам дана касније. Код њега је пронађен златни џепни сат марке "Waltham" од 14-каратног злата са угравираним словима ЈЈА, иницијалима Џона Џејкоба Астора.

Астор је познат као најбогатији путник са Титаника. Важио је за једног од најбогатијих људи на свету у то време, са нето вредношћу од отприлике 87 милиона долара – што је еквивалентно богатству од неколико милијарди данашњих долара“, објашњава Олдриџ.

У 23.40, 14. априла 1912. године, Титаник је ударио у санту леда и вода је почела да улази у брод.

У почетку Астор није веровао да је брод у озбиљној опасности, али касније је постало очигледно да тоне и капетан је започео евакуацију после поноћи. Астор је помогао својој жени да уђе у чамац за спасавање 4“, наводи Олдриџ.

Мадлен Астор је преживела, а тело њеног мужа пронађено је 22. априла недалеко од места где је Титаник потонуо. Асторов син Винсент је сат дао сину извршног секретара његовог оца, Вилијама Добина, као поклон на крштењу.

недеља, 12. мај 2024.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара