Од Италије до Швајцарске за четири мунута жичаром на висини од 3.800 метара
Италијанско-швајцарска граница може се од пре неколико дана прећи и жичаром, изнад глечера, на висини од 3.883 метра. Ово ће омогућити и онима који не скијају да упознају планину и такође продужити туристичку сезону.
Од првог јула могуће је отићи у швајцарски Цермат са италијанске Ћервиније и обрнуто, захваљујући жичари названој „Matterhorn Glacier Ride”. Посетиоци без скија ће моћи да пређу из једне земље у другу у близини једног од најпознатијих врхова Алпа управо захваљујући жичари која прелази за само четири минута са једног на други крај.
Десет аутоматизованих кабина превозиће 1.300 особа на сат. Ова нова услуга омогућава прелазак највише границе у Алпима која повезује станице Клајн Матерхорн у Швајцарској на преко 3.800 метара те Теста Гриђа у Италији на 3.458 метара.
„Око 50 одсто наших гостију су Швајцарци и ми смо уверени да ће они радо отићи у Ћервинију, можда на један дан, да возе бицикл, шопингују у Италији, играју голф и упознају се са лепотама италијанске планине. Истовремено смо уверени да ћемо имати много гостију из Италије, јер су градови попут Милана и Торина врло близу. А ту су и азијски и амерички туристи, туристи са Блиског истока. Ми не преферирамо масовни туризам, то је оно што дугујемо бренду Цермат“, наводи Франц Јулиен, председник УО Цермат Бергбанен.
„Ради се о сарадњи која ће продубити пријатељство и партнерство које је одувек било добро“, истиче Федерико Макуигназ, председник „Ћервино спа”.
Жичару је пројектовала фирма „Панинфарина" и она ће прелазити 1.600 метара изнад глечера Теодуло. На њу се чекало више од 80 година, с обзиром на то да се о повезивању Цермата и Ћервиније говорило још 1939. године. И мада је било разних покушаја, до сада ништа конкретно није урађено.
Данас је могуће прелазити границу једанаест месеци током године те продужити туристичку сезону на сва годишња доба. У овај пројекат је уложено 45 милиона швајцарских франака.
Повратна карта кошта 240 евра тако да ће жичару користити туристи са мало дубљим џепом.
Коментари