Читај ми!

Зашто недепилирану жену гледају „као да има три главе"

Једна тридесетједногодишња жена из Копенхагена, одбија да обрије бркове, депилира и обликује обрве, како би избегла „љубав из интереса“, упркос томе што неки људи збијају шале на рачун њеног изгледа.

Елдина Јагањац из Данске, рекла је да сада неки мушкарци – посебно тинејџери – гледају у њене обрве као да има „три главе", и да добија далеко више пажње него раније док се редовно депилирала. 

Инсистира на томе да се, овако маљава, не осећа ништа мање женствено, а одлука да се на овај начин издвоји из масе улила јој, тврди – веће самопоуздање. Сматра да ће на овај начин успешно избегавати лоше састанке и везе.

Елдина је испричала како је одрасла у малом граду у којем се очекивало да се сви уклопе у неку врсту калупа. Кад је одрасла, схватила је да је фрустрирана чињеницом да се од жена очекује да троше више времена и новца на одржавање изгледа, између осталог и на уклањање длака.

„Пре него што сам пустила да моје обрве слободно расту, осећала сам се као да постоје изузетно ограничене могућности о томе како жене треба да изгледају. У поређењу са мушкарцима, од нас се очекује да трошимо много више времена и новца на свој изглед само да бисмо се сматрале визуелно прихватљивим у друштву", рекла је Елдина.

Дешавало јој се да пропусти важне догађаје јер није стигла да се издепилира, да не оде у теретану, изађе до продавнице...

Прошле године Елдина је одлучила да престане да чупа длаке између обрва и уклања длаке на горњој усни и од тада је, тврди, није брига како изгледа или шта други људи мисле о њој – али признаје да су јој мушкарци на улици добацивали увредљиве речи. 

„Сада сам се одлучила да се усредсредим на задатке и циљеве које морам да урадим, а мање на то како изгледам док их радим, и да ли ме људи воле или не. Није ме брига шта људи мисле. Не желим да то постане нека огромна ствар, то што сам се одрекла депилације, у питању је лични избор и било би добро да се други не мешају у то како је жена одлучила да изгледа", објаснила је.

Прича како већина девојчица већ са 13 и 14 година „почиње да паничи кад се суоче са појачаном маљавошћу, па онда почну да чупају и депилирају све могуће, само да би биле прихваћене у друштву и преузеле улогу младе жене". 

„Сада се деси да ми људи приђу на улици и кажу да је мој нови избор у реду, док има чак и оних који вичу на мене. То ми је у почетку било непријатно, али ако неки људи немају шта да раде осим да вичу на непознате људе, нека тако буде. Не желим да трошим енергију на некога ко очигледно има превише времена", одлучна је Елдина.

Упркос томе, Елдина верује да мушкарци коментаришу њен изглед само на основу сопствене несигурности, јер их наводи на питање – шта значи бити мушкарац.

 

субота, 10. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару