Читај ми!

Čarls i formalno proglašen za kralja, sahrana kraljice Elizabete Druge 19. septembra

Čarls Treći i formalno je proglašen novim britanskim kraljem na današnjoj ceremoniji pred Pristupnim savetom u palati Sent Džejms u Londonu.

Čarls, sin britanske kraljice Elizabete Druge, koja je preminula u četvrtak, danas je i formalno proglašen za kralja na sastanku Saveta za pristupanje.

Sastanak Pristupnog saveta, ceremonijalnog tela, počeo je u 10 časova po lokalnom vremenu i imao je dva dela – proglašenje novog monarha i potpisivanje zakletve novog suverena da će čuvati Škotsku protestantsku crkvu.

Peni Mordon, lord predsednica Tajnog saveta, zvanično je objavila smrt kraljice Elizabete Druge, a zatim je pročitana deklaracija.

Deklaraciju kojom je Čarls potvrđen za kralja potpisali su između ostalih – premijerka Velike Britanije Liz Tras, članovi Tajnog saveta – princ prestolonaslednik Vilijam i kraljica pratilja Kamila. 

Ceremonija se nakon toga preselila u Sobu prestola gde su se članovi Saveta sastali sa novim kraljem koji je položio zakletvu.

Kralj Čarls je tokom ceremonije dao naredbu da dan kraljičine sahrane bude državni praznik.

Nakon sastanka, Glavna proklamacija kojom je Čarls proglašen suverenom je pročitana sa balkona u Sent Džejms palati. Kraljevski orkestar je svirao himnu "Bože, čuvaj kralja", a u čast stupanja na presto kralja Čarlsa Trećeg ispaljena je i počasna paljba u Hajd parku i sa Londonskog tornja.

Tokom dana predviđeno je i da parlament položi zakletvu kralju i izrazi mu saučešće zbog smrti majke, dosadašnje kraljice Elizabete Druge, a predviđeno je da novi kralj primi nakon toga predsednicu vlade i glavne ministre.

Kraljica Elizabeta Druga, britanski monarh čija je vladavina najduže trajala, preminula je u četvrtak u Balmoralu u 96. godini, posle 70 godina na tronu.

Njen sin i naslednik prestola, kralj Čarls Treći, obratio se naciji u petak i oprostio od kraljice Elizabete Druge.

"Hvala ti za ljubav i posvećenost našoj porodici i porodici naroda kojima si služila tako marljivo sve ove godine", rekao je on.

Ona je bila inspiracija i primer meni i celoj mojoj porodici, dugujemo joj najviše od srca kao što svaka porodica duguje njenoj majci, zbog njene ljubavi, naklonosti, vođstva, razumevanja i primera", rekao je kralj.

Objavio je i da će njegov sin i naslednik prestola, princ Vilijam, i njegova supruga Ketrin, postati princ i princeza od Velsa.

"On će me naslediti kao vojvoda od Kornvola i preuzeće odgovornost za Vojvodstvo od Kornvola, koje sam ja nosio više od pet decenija", rekao je novi kralj.

Kralj se prethodno nasamo sastao sa premijerkom Liz Tras u Bakingemskoj palati u petak posle podne, što je bila jedna od njegovih prvih ustavnih obaveza kao monarha.

Premijerka Liz Tras, koju je kraljica Elizabeta Druga imenovala u utorak, rekla je da je vladarka bila temelj moderne Velike Britanije, koji je "obezbedio stabilnost i snagu koja nam je bila potrebna". 

Najdublju tugu izrazio je i arhiepiskop od Kenterberija Džastin Velbi, duhovni vođa Engleske crkve, gde je britanski monarh u službi guvernera.

Lideri država širom sveta – predsednik SAD Džozef Bajden, predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Rusije Vladimir Putin, kineski predsednik Si Đinpin, kanadski premijer Džastin Trido, premijer Indije Narendra Modi, izrazili su žaljenje zbog kraljičine smrti i poručili da je kraljičina smrt veliki gubitak za britanski narod. 

Saučešće kralju Čarlsu Trećem, kraljevskoj porodici, vladi i građanima Velike Britanije uputio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On se upisao u knjigu žalosti koja je povodom smrti kraljice Elizabete Druge otvorena u ambasadi Velike Britanije u Beogradu.

четвртак, 15. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару