Tužba protiv Trampove administracije zbog plana za bušenje nafte u zaštićenom području na Aljasci

Više od deset udruženja za zaštitu prirode i jedno koje predstavlja domorodačka plemena na Aljasci tužila su administraciju američkog predsednika Donalda Trampa zbog najave da će otvoriti Nacionalni arktički rezervat na severoistoku Aljaske za bušenje gasa i nafte.

U dve tužbe, podnete saveznom sudu na Aljasci navedeno je da će plan naneti nenadoknadivu štetu netaknutom ekosistemu tundre koji je od vitalnog značaja za divlje životinje, uključujući polarne medvede, divokoze i više od 150 vrsta ptica, među kojima su snežne guske i sivi sokolovi.

Iza plana stoji ideja administracije predsednika SAD da se proširi proizvodnja nafte i gasa na saveznim zemljama.

Njegov protivnik na predsedničkim izborima 3. novembra, demokrata Džo Bajde je rekao da će trajno zaštititi Nacionalni arktički rezervat ukoliko bude izabran.

Upravni odbor Gvičin komiteta, koji predstavlja pleneman čija je egzistencija u velikoj meri zavisi od irvasa priključila se kolektivnoj tužbi, zajedno sa klubom Sijera.

Tužbi se priključilo i nekoliko drugih grupa.

"Ptice ne mogu da glasaju i ne mogu da podnesu tužbu, ali mi možemo. Ovo je momenat za odbranu Nacionalni arktički rezervata za zaštitu divljih životinja i zaštitu američkog rasadnika ptica od bušenja", rekao je predsednik Društva Audobon Dejvid Jarnold.

четвртак, 12. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи