Читај ми!

Бивши агент ЦИА осуђен на десет година затвора због шпијунаже за Кину

Суд на Хавајима осудио је бившег агента ЦИА Александера Јук Чинг Маа на десет година затвора и пет година условне слободе због шпијунаже у корист Кине, пренео је "Би-Би-Си".

Јук Чинг Ма је ухапшен 2020. године, након што је прикривеном ФБИ агенту признао да је одава поверљиве амерчке информације Кини у замену за новац.

Ма, натурализовани амерички држављанин рођен у Хонг Конгу, радио је за ЦИА од 1982. до 1989, након чега је каријеру наставио у ФБИ. Део његовог споразума о изјашњавању о кривици наводи да мора да сарађује са тужиоцима "до краја свог живота, укључујући и подношење извештаја америчких владиних агенција".

Споразум о признању кривице захтева од њега да се подвргне полиграфском тестирању током тих разговора, наводи АП.

На рочишту за изрицање казне у среду, адвокати америчке владе рекли су суду да је он сарађивао  савластима и да је већ учествовао у ''више интервјуа са владиним агентима".

Званичници наводе да је Ма сарађивао са рођаком, који је такође био агент ЦИА, на одавању тајни обавештајним службеницима запослених у Шангајском бироу државне безбедности.

Један састанак са кинеским обавештајцима у Хонг Конгу је снимљен и приказује Маа како броји 50.000 долара у готовини за тајне које је поделио са њима, казали су федерални тужиоци.

Док је живео на Хавајима 2004. године, Ма се запослио у канцеларији ФБИ у Хонолулуу као лингвиста. ФБИ, који је већ био упознат са његовим шпијунским активностима, унајмио је Маа као део акције да надгледа и истражи његове активности и контакте.

Како преноси АП, неименовани сарадник је био његов брат, који је преминуо пре почетка кривичног процеса против њега.

четвртак, 12. септембар 2024.
26° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи